Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

FOTO: Okusi poletja na ivanški tržnici


Foto in tekst: J. A.
3. 9. 2011, 11.15
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Arhiv Dolenjskega lista
trznica01

Arhiv Dolenjskega lista

Arhiv Dolenjskega lista
Župan Dušan Strnad s soprogo

Sobotna tržnica v Ivančni Gorici deluje od letošnjega občinskega praznika, ki je bil konec maja, in po dobrih treh mesecih ponudniki ugotavljajo, da obiskovalcev še ni toliko, kot bi si želeli. Ivanški župan Dušan Strnad z ženo pogosto pride pogledat, kako se sklepajo kupčije, prepričan je, da se bo tržnica počasi prijela, slabši obisk pa je označil kot začetniške težave. Razlogov za to je več, meni Mojca Hauptman, direktorica zadruge za razvoj podeželja Jarina iz Litije, ki je tam v vlogi organizatorja:

"V Ivančni Gorici ni tradicije tržnega dneva, že to je ena bariera, poleg tega smo Slovenci zadnjih 30 let masovno hodili v markete, kjer je bila možnost nakupa vseh vrst zelenjave skozi vse leto. Več bo treba govoriti o uporabi sezonskih pridelkov, tudi v medijih, in ljudi navaditi na sezonsko kulinariko, potem bo zagotovo tudi obisk tržnice boljši," meni Hauptmanova, ki je spomnila tudi na to, da potrebujemo več ozaveščenost, da je hrana na njihovo tržnico prišla direktno z njive, na police trgovin pa najverjetneje v kontejnerjih iz severne Afrike ali daljnega vzhoda.

Da bi popestrili sobotne dopoldneve na tržnici, so že danes pripravili prvi tematski dan, ki so ga poimenovali Okusi poletja. Vsi prodajalci so pripravili dobrote za pokušino, od namazov, juh, mesnih izdelkov, kruha, peciva, sadja, domačega soka do medu, sira in solat, rokodelci pa so pokazali, kako se izdelujejo zobotrebci, suhe rože, lesene kosti in volnene kroglice. Tematsko obarvane sobote se obetajo tudi v prihodnje, kot je povedala Hauptmanova, jim bodo dodali še izobraževalne delavnice.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.