Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Ste juho od včeraj pustili na štedilniku?


Zoran Franc, Novice Svet24
14. 5. 2018, 13.01
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Da se nam hrana ne bo pokvarila, najsi bodo to suha ali presna živila najsi kuhane jedi, jo moramo pravilno shraniti. V toplih mesecih je to še toliko pomembnejše, saj je v zraku polno klic, ki hrano hitro okužijo. Tako si lahko nakopljemo prebavne težave ali se celo zastrupimo.

smrad iz hladilnika
dreamstime
Vroče jedi, ki jih ne boste pojedli, čim prej ohladite in shranite v hladilnik.

Žal ni vedno vidnih znakov, kakor so plesni, slab vonj in podobno, ki nam jasno povedo, da je hrana pokvarjena. Če je le mogoče, vso surovo in kuhano hrano shranimo v hladilnik, pred tem pa jo damo v posode, ki se dajo dobro zapreti.

Kam z vročimi jedmi? 

Enolončnice, juhe in podobne jedi, ki jih ne bomo takoj pojedli in se v posodi, v kateri smo jih skuhali, ohlajajo zelo počasi, moramo v poletnih mesecih hitro ohladiti in shraniti v hladilniku. Najboljše je, če pokrito posodo postavimo v korito z mrzlo vodo in vodo sproti dolivamo, dokler se posoda in jed v njej ne ohladita. Kozarce z vloženim sadjem in zelenjavo dolge mesece hranimo v suhi, hladni in temni shrambi.

konzerva
Dreamstime
Odprte konzerve prelijte v plastično ali stekleno posodo in jih shranite v hladilnik ali zamrzovalnik.

Pa tetrapaki?

Tudi vse, kar je pakirano v embalaži iz tetrapaka, pločevinkah, tubah in kozarcih, denimo sokovi in druge pijače, majoneza, gorčica, marmelada, kisle kumarice in podobno, moramo po tem, ko smo originalno embalažo odprli, hraniti v hladilniku.

1 dan stara juha, ki je ob toplem vremenu ostala na štedilniku, je zdravju že lahko nevarna. 

Glede tega, v koliko dneh moramo ta živila porabiti, pa se ravnamo po navodilih, ki so napisana na embalaži. Vsa živila in kuhane jedi shranimo v hladilnik v dobro zaprtih posodah.

kuhanje 2
Dreamstime
Ne puščajte hrane na štedilniku.

Pokrijmo in shranimo 

Sadje in zelenjavo hranimo v spodnjih predalih, meso pa na spodnji polici, kjer je najhladneje. Ostanke jedi na krožnikih ali v skledah dobro pokrijemo s prozorno plastično folijo. Prav tako pokrijemo skledice s pudingom, ko jih damo hladit v hladilnik. Za shranjevanje so odlične steklene posode s tesno prilegajočimi se pokrovi.

Te so različnih oblik in velikosti. Če takšnih posod nimamo, si pomagamo s steklenimi kozarci za vlaganje, banjicami od sladoleda, lončki od skute in drugo plastično embalažo, ki pa mora biti dobro pomita.

Preberite tudi: Opremite svoj dom v slogu, ki nikoli ne gre iz mode. Kliknite TUKAJ!


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.