
Nabrane gobe porabite v roku 24 ur!

Ste se tudi vi že odpravili na lov za gobami? Pa ste vedeli, da jih ne smete predolgo puščati v košari?
Naj vas zgolj vse, ki te dni v kuhinji ustvarjate s številnimi gozdnimi 'pridelki' opomnimo, da je potrebno sveže nabrane gobe zaužiti v roku 24 ur. Če jih ne nameravate v celoti porabiti, jih ustrezno posušite, konzervirajte ali zamrznite. Nikar pa jih ne puščajte v košari z mislijo, da jih boste pripravili v naslednjih dneh.
Pravilno zamrzovanje gob
Med najbolj
priljubljene načine shranjevanja gob sodi zamrzovanje. Zamrznemo sicer
lahko večino užitnih gob, ni pa tovrsten način primeren za vse.
Priljubljene lisičke denimo izgubijo vso aromo, pa še žilaste postanejo.
Zlasti se odsvetuje zamrzovanje ježkov in cigančkov, ki dobijo sila
neprijeten vonj in okus.
Preden se lotite zamrzovanja, gobe
najprej ustrezno prekuhajte in zatem na hitro ohladite z mrzlo vodo. Če
boste shranjevali jurčke in šampinjone, prekuhavanje seveda ni potrebno.
Poprej jih le očistite in osušite. Pazite tudi, da boste vrečke dobro
zatesnili, saj druga živila v zamrzovalni skrinji zlahka navzamejo
značilno aromo.
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
9 °C
Deževno
torek, 11. 3
Deževno
sreda, 12. 3
Deževno
četrtek, 13. 3
Deževno
7-dnevni obeti