Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Nabrane gobe porabite v roku 24 ur!


V. M.
21. 10. 2024, 13.00
Posodobljeno
22. 10. 2024 · 11:28
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

arhiv revije Zarja
Foto: arhiv revije Zarja

Ste se tudi vi že odpravili na lov za gobami? Pa ste vedeli, da jih ne smete predolgo puščati v košari?

Naj vas zgolj vse, ki te dni v kuhinji ustvarjate s številnimi gozdnimi 'pridelki' opomnimo, da je potrebno sveže nabrane gobe zaužiti v roku 24 ur. Če jih ne nameravate v celoti porabiti, jih ustrezno posušite, konzervirajte ali zamrznite. Nikar pa jih ne puščajte v košari z mislijo, da jih boste pripravili v naslednjih dneh.

arhiv revije Zarja

Pravilno zamrzovanje gob

Med najbolj priljubljene načine shranjevanja gob sodi zamrzovanje. Zamrznemo sicer lahko večino užitnih gob, ni pa tovrsten način primeren za vse. Priljubljene lisičke denimo izgubijo vso aromo, pa še žilaste postanejo. Zlasti se odsvetuje zamrzovanje ježkov in cigančkov, ki dobijo sila neprijeten vonj in okus.

Preden se lotite zamrzovanja, gobe najprej ustrezno prekuhajte in zatem na hitro ohladite z mrzlo vodo. Če boste shranjevali jurčke in šampinjone, prekuhavanje seveda ni potrebno. Poprej jih le očistite in osušite. Pazite tudi, da boste vrečke dobro zatesnili, saj druga živila v zamrzovalni skrinji zlahka navzamejo značilno aromo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.