Kaj jedo znani Slovenci za božič?
Božič diši po tradiciji in domačnosti, zato tudi na božični pojedini ne sme manjkati od vsakega najljubša jed, saj gre vendarle za posebno priložnost.
Drobne osebne kulinarične kaprice, ki vsako družinsko mizo naredijo drugačno, imajo tudi številni znani Slovenci in Slovenke. Vprašanje je le, kdo prisega na morsko, kdo na tradicionalno in kdo na sladko. Mnogi so nam zaupali, katera jed pri njih nikoli ne sme manjkati, katero pripravijo najboljše in kakšna bo njihova letošnja božična večerja.
Eva Černe Avbelj
»Ah, tu sploh ni vprašanja. Ker imam na božični večer rada prefinjene okuse, pri meni nikoli ne smejo manjkati gratinirane pokrovače. Ker obožujem dobro hrano, lahko rečem, da sem se v vseh letih že kar dobro izurila za pripravo te jedi, z občutkom za aromo in teksturo. Letošnja družinska božična večerja bo obarvana nekoliko mediteransko, vsekakor pa ne bodo manjkale niti tradicionalne jedi. Komaj čakam!«
Aleksandra Ilijevski
»Božič že vsa leta tradicionalno praznujemo pri mami, kjer je že vrsto let jedilnik vegetarijanski. Vsakič se uskladimo, da vsak od nas prinese nekaj svojega, in letos bom jaz spekla cimetove rolice. Mehke, dišeče in ravno prav praznične za najslajši možen zadnji obrok družinske pojedine.«
Petra Kerčmar
»Pri nas ne prisegamo vedno na tiste klasične božične jedi, kot sta potica in pečenka, pri nas božični večer raje diši po morju. Kot vsako leto pripravljamo morske jedi, od škampov do rib. Sicer pa je zame družba pomembnejša od jedi. Čeprav moja mama ni največja ljubiteljica morskih jedi, praznično jedilno karto vedno z veseljem prilagodi, tako da morski okusi ostajajo stalnica.«
Valentina Smej Novak
»Pri nas bo božična miza letos ponudila meni, na katerem bo za predjed kakšen zeljni zavitek z zeleno omako in trdo kuhanimi jajci, za glavno je vedno neka perjad, verjetno bo to puran, nikakor pa ne sme manjkati moja slavna pečenka štefani, za sladico pa je nujna gibanica. Brez nje si sama ne predstavljam božičnih praznikov.«
Marko Hatlak
»Na božični večer na naši mizi ne smejo manjkati idrijski žlikrofi v omaki. Pri nas doma velja, da so v moji domeni mesne jedi in recimo tudi kakšna azijska jed. Letošnja božična večerja bo umirjena, z ženo in hčerkama. Za božično kosilo pa se navadno dobimo s sorodniki in postane praznovanje bolj razigrano in hrupno.«
Gojmir Lešnjak - Gojc
»Sam rad dobro in konkretno jem. Tudi letos se bom držal preverjene in ustaljene prakse za božično večerjo, pravijo, da je moja specialiteta, ki jo najboljše pripravim, telečja krača. Zunaj hrustljava, znotraj sočna in mehka. To je jed, ki pri nas vsak sveti večer pride na božično mizo, kjer diši po pristni domačnosti. Pri nas ni prostora za kompliciranje, samo za dober okus.«
Tanja Žagar
»Če pa kaj, pa pri nas radi zelo dobro jemo. Veliko dobrot bo na mizi naše božične večerje, verjamem pa, da bo zvezda naše pojedine spet moja slavna jabolčna pita, za katero pravijo, da je vedno popolna, dišeča in pripravljena z ljubeznijo. Težko si predstavljam božični večer brez te sladice, ki jo seveda delim z družino in bližnjimi.«
Nina Ivanič
»Pri nas ne smeta manjkati tatarski biftek in francoska solata, predvsem pa dobro vzdušje in dobra družba v družinskem krogu ali s prijatelji. Božič bomo letos praznovali skupaj s prijatelji v družinskem krogu, gostiteljica bo prijateljica Maja, ki vedno vse izvrstno pripravi, od dekoracije do hrane. Tiramisu je tista moja specialiteta, moja odlična sladica, a Maja po navadi naredi tudi božično torto in tudi letos bo tako.«
Domen Kumer
»Božična večerja je vedno z najbližjimi in domačimi. Božič pri nas je vedno malo bolj razposajen, zato na mizi med drugimi ne sme manjkati jed, ki je v resnici zelo preprosta, moj slavni božični praženec z rumovim prelivom. Taka mehka, rahlo karamelizirana poslastica, prelita z omamnim rumovo-vaniljevim prelivom, je postala moj praznični zaščitni znak.«
E-novice · Estrada
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se