© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Znani Slovenci o svojih jesenskih jedeh, ki dišijo po nostalgiji


N.S.
7. 11. 2025, 07.00
Posodobljeno
08:43
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ko se dnevi skrajšajo, listje obarva ulice in temperature padejo, postane jesen čas za tople odeje, sveče in … najljubše jesenske razvade.

ula furlan - ms.jpg
Mediaspeed
Ula Furlan

Tudi znani Slovenci in Slovenke priznavajo, da se v tem letnem času radi razvajajo vsak na svoj način. Nekateri prisegajo na klasične jedi, ki dišijo po domu in nostalgiji, drugi pa iščejo navdih v bučah, gobah in cimetu. Preverili smo, katera jesenska jed ali razvada jih vsako leto znova pogreje, razveseli in vrne v otroštvo. Jasno je nekaj: jeseni kuhinja pri vseh diši še posebej mamljivo.

tibor golob - oa.jpg
osebni arhiv
Tibor Golob

Tibor Golob

»Jesen zame vedno diši po moji najljubši jedi – vrhunski bučni juhi moje ome. To je moja mala sreča!

tibor juha.jpg
osebni arhiv
Tibor Golob

Zame se jesen pravzaprav začne takrat, ko na mizo dobim njeno božansko bučno juho, ki je vsakič znova narejena z ljubeznijo. Zame je kot ena taka topla, mehka hrana za dušo. Če bi lahko, bi jo jedel prav vsak dan, ker jo o-bo-žu-jem!«

lado bizovicar 2 - ms.jpg
Mediaspeed
Lado Bizovičar

Lado Bizovičar

»Jeseni res ne potrebujem gurmanskih krožnikov, saj me boste prej razveselili z dobro merico pečenega kostanja. Pečeni, še vroči maroni, da si opečeš prste, ker se ti ga tako mudi lupiti.

lado kostanj.jpeg
osebni arhiv
Lado Bizovičar

Mene to vedno vrne v otroštvo, ko smo jeseni komaj čakali, da spečemo kostanj. Danes mi ga kdaj uspe kupiti na kakšni stojnici, kdaj pa ga spečemo tudi doma, še raje pa to prepustim drugim, v vsakem primeru so prsti črni od lupin.«

simon rosc.jpg
osebni arhiv
Simon Rosc

Simon Rosc

»Tu ni dvoma! Najljubša jesenska jed, ki me razvaja, je jabolčni zavitek po receptu moje stare mame. Njena roka je znala: tanko testo, veliko naribanih jabolk, malo limonove lupinice in rozine. To je moj okus otroštva. Svoj prvi jabolčni zavitek sem spekel pred že kar nekaj leti, seveda pa me je za to navdušila stara mama. In še danes ga vedno pojem vsaj dva kosa, brez slabe vesti, ker je en kos vsakič njej v čast.«

neisha - jk.jpg
Jure Klobčar
Neisha

Neisha

»Jesen je v kuhinji sezona navdiha, ampak na prvem mestu so gobe v vseh oblikah, od juhe do rižote. Jurčki, lisičke, šampinjoni, marele … Vsaka vrsta gob doda jedi svojstven okus in teksturo, iz vseh pa lahko ustvariš jed vrhunskega okusa.

neisha juha.jpeg
osebni arhiv
Neisha

Pri gobah vedno dobim občutek, da mi narava podarja navdih, ki ga moram izkoristiti, da nahranim želodček. Da ne govorim o božanski rižoti ali testeninah z gobami, ki jih pojem z veliko žlico in brez obžalovanja.«

Ula Furlan

»Jesen brez kostanja ni prava, še posebej se vsako leto v tem času razveselim najljubše jesenske sladice. Recept za kostanjevo rulado sem dobila pred leti, narejena pa je po starem receptu iz znane slaščičarne iz Zagreba.

ula rolada.jpg
osebni arhiv
Ula Furlan

Res je, da je s pripravo rulade kar nekaj dela, predvsem z lupljenjem kuhanega kostanja, ampak 'cilj opravičuje sredstva'. Kostanjeva rulada z rumom in smetano je moj greh, ki ga brez zadržkov priznam.«

irena yebuah tiran - dst.jpg
Darja Štravs Tisu
Irena Yebuah Tiran

Irena Yebuah Tiran

»V kuhinji rada eksperimentiram, jesen pa me vedno navdahne s toplimi okusi. Buča je čudežna, še posebej, ko se v obliki bučnih njokov poveže s stopljenim maslom in parmezanom, takrat nastane nekaj, kar te objame od znotraj.

irena latte.jpeg
osebni arhiv
Irena Yebuah Tiran

Zadnjih nekaj let pa rada pripravljam tudi 'pumpkin spice latte' oz. bučno belo kavo, ki ogreje dušo in telo. Napitek, narejen iz mešanice jesenskih začimb, parjenega mleka, espressa in pogosto sladkorja, prelit s stepeno smetano in začimbami za bučno pito. Božansko!«

E-novice · Estrada

Lady

Prijavite se na e-novice iz sveta estrade in bodite vedno na tekočem z novostmi iz sveta znanih in slavnih.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.