Znani Slovenci o svojih jesenskih jedeh, ki dišijo po nostalgiji
Ko se dnevi skrajšajo, listje obarva ulice in temperature padejo, postane jesen čas za tople odeje, sveče in … najljubše jesenske razvade.
Tudi znani Slovenci in Slovenke priznavajo, da se v tem letnem času radi razvajajo vsak na svoj način. Nekateri prisegajo na klasične jedi, ki dišijo po domu in nostalgiji, drugi pa iščejo navdih v bučah, gobah in cimetu. Preverili smo, katera jesenska jed ali razvada jih vsako leto znova pogreje, razveseli in vrne v otroštvo. Jasno je nekaj: jeseni kuhinja pri vseh diši še posebej mamljivo.
Tibor Golob
»Jesen zame vedno diši po moji najljubši jedi – vrhunski bučni juhi moje ome. To je moja mala sreča!
Zame se jesen pravzaprav začne takrat, ko na mizo dobim njeno božansko bučno juho, ki je vsakič znova narejena z ljubeznijo. Zame je kot ena taka topla, mehka hrana za dušo. Če bi lahko, bi jo jedel prav vsak dan, ker jo o-bo-žu-jem!«
Lado Bizovičar
»Jeseni res ne potrebujem gurmanskih krožnikov, saj me boste prej razveselili z dobro merico pečenega kostanja. Pečeni, še vroči maroni, da si opečeš prste, ker se ti ga tako mudi lupiti.
Mene to vedno vrne v otroštvo, ko smo jeseni komaj čakali, da spečemo kostanj. Danes mi ga kdaj uspe kupiti na kakšni stojnici, kdaj pa ga spečemo tudi doma, še raje pa to prepustim drugim, v vsakem primeru so prsti črni od lupin.«
Simon Rosc
»Tu ni dvoma! Najljubša jesenska jed, ki me razvaja, je jabolčni zavitek po receptu moje stare mame. Njena roka je znala: tanko testo, veliko naribanih jabolk, malo limonove lupinice in rozine. To je moj okus otroštva. Svoj prvi jabolčni zavitek sem spekel pred že kar nekaj leti, seveda pa me je za to navdušila stara mama. In še danes ga vedno pojem vsaj dva kosa, brez slabe vesti, ker je en kos vsakič njej v čast.«
Neisha
»Jesen je v kuhinji sezona navdiha, ampak na prvem mestu so gobe v vseh oblikah, od juhe do rižote. Jurčki, lisičke, šampinjoni, marele … Vsaka vrsta gob doda jedi svojstven okus in teksturo, iz vseh pa lahko ustvariš jed vrhunskega okusa.
Pri gobah vedno dobim občutek, da mi narava podarja navdih, ki ga moram izkoristiti, da nahranim želodček. Da ne govorim o božanski rižoti ali testeninah z gobami, ki jih pojem z veliko žlico in brez obžalovanja.«
Ula Furlan
»Jesen brez kostanja ni prava, še posebej se vsako leto v tem času razveselim najljubše jesenske sladice. Recept za kostanjevo rulado sem dobila pred leti, narejena pa je po starem receptu iz znane slaščičarne iz Zagreba.
Res je, da je s pripravo rulade kar nekaj dela, predvsem z lupljenjem kuhanega kostanja, ampak 'cilj opravičuje sredstva'. Kostanjeva rulada z rumom in smetano je moj greh, ki ga brez zadržkov priznam.«
Irena Yebuah Tiran
»V kuhinji rada eksperimentiram, jesen pa me vedno navdahne s toplimi okusi. Buča je čudežna, še posebej, ko se v obliki bučnih njokov poveže s stopljenim maslom in parmezanom, takrat nastane nekaj, kar te objame od znotraj.
Zadnjih nekaj let pa rada pripravljam tudi 'pumpkin spice latte' oz. bučno belo kavo, ki ogreje dušo in telo. Napitek, narejen iz mešanice jesenskih začimb, parjenega mleka, espressa in pogosto sladkorja, prelit s stepeno smetano in začimbami za bučno pito. Božansko!«
E-novice · Estrada
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se