© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Znani Slovenci so veliki gurmani


T.P.
10. 9. 2025, 07.09
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Potovanja bogatijo življenja, mnogi pa uživajo tudi v lokalnih kulinaričnih dobrotah, ki jih pogosto uspešno poustvarjajo doma.

nino oslak.jpeg
Arhiv Lady
Nino Ošlak

Nino Ošlak

»Deset let zapored sem poleti obiskoval Grčijo in njihove otoke. Ena najbolj preprostih, a brezčasnih jedi je grška solata, ki mi jo uspe zelo dobro pripraviti tudi doma. A vseeno – grška solata z razgledom na morje ima svoj poseben okus. Enkrat sem v Grčiji jedel rakce v omaki z njihovim znamenitim ouzom. Ko sem to poskusil narediti doma, mi je prav tako kar dobro uspelo. Če bi se hotel pomeriti v oddaji MasterChef, bi pa moral prej še kar precej vaditi.«

nives oresnik.jpeg
Arhiv Lady
Nives Orešnik

Nives Orešnik

»Doma sem pripravila pad thai, suši in jedi z Balija, satay (mesna nabodala z arašidovo pomako) in nasi goreng (pečen riž z jajcem), in so dobro uspeli. Rada preizkušam tudi miso juhe, ki so preproste za pripravo in tudi dobro uspejo.«

rok lunaek.jpeg
Arhiv Lady
Rok Lunaček

Rok Lunaček

»Na Madagaskarju me je navdušila neka jed, pozabil sem ime, ki malce spominja na našo špinačo, ki pa so ji dodali govedino. Sem poskušal doma ponoviti, pa čisto ne gre, ker je njihova špinača boljša, pa tudi govedina je iz govedine vrste zebu, ki je bolj žilava od naše, hkrati pa tudi močnejšega okusa.«

maja ferme.jpeg
Arhiv Lady
Maja Ferme

Maja Ferme

»Prepotovali smo svet in se morali s takrat petletno hčerko privaditi na različne okuse, vendar s tem nismo imeli težav. Rada pokušam nove jedi in tega sem naučila tudi hčer, ki zdaj z veseljem jé vse sadje in zelenjavo in rada pokusi drugačne jedi. Najraje imamo svežo pripravljeno hrano, pa naj bo to papaja, utrgana izpred naše hiške na Moorei, jastog z zelišči, ki smo ga ujeli v Vietnamu, kokos z Maldivov, odličen suši na Japonskem ali indijski kari z naanom. Kadar smo v Sloveniji, najraje posegamo po lokalnih dobrotah, kot so domača jabolka, zelena solata z vrta, ribez, maline, češnje … Vse, kar zraste na domačem vrtu in v sadovnjaku. Nesmiselno je v trgovini iskati sladko papajo z limeto, ki ne more biti tako dobra kot tista pravkar utrgana z drevesa na Moorei. Če se prilagodiš podnebju in kulturi in ješ lokalno, je to najboljše in najokusnejše.«

marko vuksanovic.jpeg
Arhiv Lady
Marko Vuksanović

Marko Vuksanović

»Veliko je bilo teh jedi. Ena od njih je češka tradicionalna enolončnica kulajda, ki sem si jo upal narediti, ker so bile vse sestavine dostopne, pa priprava je bila precej podobna tistemu, kar smo vajeni v Sloveniji. Uspela je 100-odstotno!«

polona vetrih.jpeg
Arhiv Lady
Polona Vetrih

Polona Vetrih

»Na Siciliji sem se naučila pripraviti jed pasta alla Norma: kakovostno oljčno olje, omaka iz pelatov, svetla čebula, jajčevec, bazilika, rikota in špageti. Slavni komponist Bellini je v milanski Scali doživel s svojo novo opero Norma velik uspeh, ko se je vrnil domov v Catanio, pa mu je prijateljica pripravila jed iz zgoraj navedenih sestavin. Pašta je bila tako dobra, da so vsi prisotni jedci v en glas vzkliknili: 'Tako je dobra kot opera Norma!' Od takrat je ta jed znana kot pasta alla Norma. Znana je predvsem v Italiji in na Primorskem. Sama jo večkrat pripravljam. Kako tudi ne, saj sem primorskih staršev hči.«

jernej kuntner.jpg
Arhiv Lady
Jernej Kuntner

Jernej Kuntner

»Veliko sem prepotoval v življenju, veliko sem tudi pojedel in se prenajedel. Navdušen sem razmeroma hitro, sem boncullo, kot rečejo Italijani, gurman, veseli jedec. Ni potrebna pretirana superiornost v pripravi hrane, da me navduši. Dobri okusi, lep videz, zanimiv izbor začimb, to je moja radost. Navduševal sem se na vsaki poti, se zaljubljal v nove okuse, a nikoli me ni gnalo, da bi te stvari poustvarjal doma. Imel sem že kot mlad mož izkušnjo z odličnim, težkim dalmatinskim vinom, ki sem ga prinesel tudi domov. Da bom doma Dalmacijo podoživel in okušal tisto vzdušje, pa je bilo veliko razočaranje. Vino ni bilo tako dobro, vzdušje pa sploh ne. In sem se naučil, da ne nosiš južnega vina v Alpe. Kar je ostala prispodoba tudi za hrano. Ne upam si več eksperimentirati s spomini in božanskimi občutji. Uživam dobrote tam, kjer sem, doma pa uživam, kar mi ponuja domovina.«

jernej gasperin.jpeg
Arhiv Lady
Jernej Gašperin

Jernej Gašperin

»Enkrat sem dobil sveže orade, za katere sem se dogovoril z ribičem že večer prej, ko so šli metat mreže. Spekla pa sva jih z gazdo, kjer smo najemali prenočišče. In priznam, da njegove dalmatinske trike še vedno uporabljam, ko pride na vrsto riba z žara.«

azra sirovnik.jpg
Arhiv Lady
Azra Širovnik

Azra Širovnik

»Vedno, vsepovsod. Obvezno pa, ko pridem tja, kjer je ta hrana doma. V Prekmurju pripravljam kmečke murke in skuto mladosti z mlado čebulo, prelito z bučnim oljem, na Tajskem pijačo mango lassi (mango z jogurtom), na Dunaju absolutno dunajski telečji zrezek, na Nizozemskem slano živo skušo (ni zares živa, temveč je surova), ko sem na Tenerifu, pa rusko slano skušo s pire krompirjem in rdečo peso ter omleto z rakci in avokadom.«

E-novice · Estrada

Lady

Prijavite se na e-novice iz sveta estrade in bodite vedno na tekočem z novostmi iz sveta znanih in slavnih.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.