© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Nekdanji tekmovalec šova izklesal svoje telo


C.L.
24. 7. 2025, 06.00
Posodobljeno
16:57
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vstopili smo v poletje, ko je čas za kopalke. Z njimi nima težav nekdanji MasterChef tekmovalec Peter Mužič, ki je zadovoljen s svojim odsevom v ogledalu.

peter muzic 1.jpeg
osebni arhiv
Peter Mužič je po duši velik gurman, ki ob hrani nikoli ne prešteva zaužitih kalorij.

»Zadnja leta na srečo nisem imel težav s preveliko telesno težo, a se to lahko kaj hitro spremeni in s človeškim telesom se začne dogajati marsikaj, kar je vidno tudi navzven. Ker sem se lani srečal z abrahamom, sem postal bolj pozoren na prehrano in športno aktivnost, ki je zame nekaj povsem običajnega. Je način življenja, ki se je vame tako ukoreninil, da si ne morem več predstavljati, da bi živel drugače,« pravi Primorec Peter Mužič in doda: »Odkar sem pred nekaj leti začel redno obiskovati fitnes, se mi je močno dvignila motivacija. Opažam, da mi gre pri vseh športih bolje. Še posebno sem vesel, ker je to vidno pri smučanju. Prej sem zime preživljal v toplih krajih in sem dal smučanje malo na stran, zdaj pa veliko zimskih dni preživim na smučeh. Nove tehnike in večja hitrost pa od smučarja terjajo tudi boljšo pripravljenost.«

Peter je začel intenzivno vaditi v fitnesu pred tremi leti. »Ne spadam med tiste, ki bi poskušali nekaj po svoje, temveč sem se vadbe lotil načrtno in pod vodstvom osebnega trenerja Jerneja Krajnca. On je odličen motivator in tudi dobro strokovno podkovan. Sprva sem ga obiskoval trikrat na teden, zdaj grem v fitnes tudi šestkrat na teden, kakšen dan tudi dvakrat. Sicer pa skrbim za to, da prav z vadbo pokurim odvečne kalorije, predvsem tiste, ki jih dobim s hrano v tistih dneh, ko grešim. Sem namreč velik gurman in rad dobro jem. Problematični so predvsem kakšni pikniki, pa tisti dnevi, ko skuham kakšno dobro večerjo zase in za prijatelje. Mamo sem že naučil, da kuha zdravo, kar je dobro tudi zanjo in za očeta. Predvsem pa mi je všeč, ker je v obrokih veliko zdrave in lokalno pridelane zelenjave.«

peter muzic 2.jpeg
osebni arhiv
Veliko prostega časa preživi v fitnesu, kjer na najbolj učinkovit način kuri odvečne kalorije, rezultat pa je tudi izklesano telo.

A vedno ni bilo tako. »Ko sem bil otrok, sem se srečeval s prekomerno telesno težo, zaradi česar sem bil v osnovni šoli, pa tudi na začetku srednje šole, velikokrat deležen žaljivih opazk. Po šoli sem hodil na kosilo k noni, ki je bila odlična kuharica, a obroki so bili zelo kalorični, zato so se kilogrami nabirali.« Zdaj veliko pozornosti namenja prehranjevanju, je pa proti dietam. »Če želiš ohranjati primerno telesno težo, ni treba stradati. Sam jem tri obroke na dan. Zajtrk je zdrav in tak, da dobiš dovolj energije za čez dan. Kosilo vsebuje ogljikove hidrate, večerja pa je lahka ter sestavljena večinoma iz beljakovin in zelenjave. Sladice mi ne predstavljajo velikega problema, saj mi nikoli niso bile prav všeč, zato se jim z lahkoto odpovem. Veliko naredim s tem, ko se izognem sladkorju in moki, kruh pa nadomestim s tortiljami.« Velika past je tudi sadje. »Veliko ljudi se sploh ne zaveda, koliko sladkorja vsebuje prav sadje. Najbolje je uživati melone in lubenice ter gozdne sadeže, sem ter tja pa je priporočljiva tudi kakšna banana, ki je bogat vir energije,« pojasni Peter.

Poleg ljubezni do športa pa proste trenutke rad preživi tudi za štedilnikom. »Kuhanje zame pomeni sprostitev. Še zlasti mi je v veselje, ko imam na voljo dovolj časa in za mizo sedijo prijatelji. Rad imam italijansko hrano, morsko hrano in še marsikaj drugega, s poudarkom na kakovostnih sestavinah. Živim v Novi Gorici, na meji z Italijo, pa tudi moj oče je Italijan, zato niti ne čudi, da me italijanska kulinarika tako navdušuje. V hrani je treba uživati, a poskrbeti, da hkrati poskrbimo tudi za svoje telo. Sicer pa velja že vsem znano načelo, da kar zaužiješ, moraš tudi porabiti.«


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.