Nasveti

Kivi - čudežen sadež večne mladosti

Metka McCully Žigon
10. 2. 2025, 05.00
Deli članek:

Kiviji krepijo imunski sistem in učinkujejo proti virusom, zato so še posebej priporočljivi pozimi, ko smo bolj podvrženi tovrstnim obolenjem.

Shutterstock
Kivi vsebuje zakladnico vitamina C.

Kivije oziroma aktinidije vsi dobro poznamo, najdemo jih v vsakem supermarketu. Mnogi jih gojijo tudi na svojem vrtu. Ta sadež je razmeroma nov oziroma vsaj jaz se spomnim časa pred približno 40 leti, ko ga pri nas ni še skoraj nihče poznal in ga tudi ni bilo mogoče kupiti.

V tistem času so se prvi sadeži pojavili v Italiji in moj oče je poskusno kupil le enega, ker je nekje slišal, da so zelo okusni in zdravi. Vsi smo z velikim pričakovanjem poskusili to novost. In nismo bili razočarani, vsem je bil všeč. Po tistem je oče še večkrat kupil kakšen sadež, a vsakič le enega, ker so bili izredno dragi, saj so bili tudi v Italiji razmeroma neznani in so bili uvoženi iz daljne Nove Zelandije.

Oče je nato kupil  knjigo (ni bilo še spleta) o gojenju tega zdravega sadja in posadil nekaj sadik. No, sedaj so sadike in sadeži široko dostopni in prav je tako, saj so kiviji okusni ter izredno zdravi.

Revija Jana
Vitamin C, ki ga kivi vsebuje, je šele začetek vsega dobrega, kar nam prinaša.

ZDRAVILO

Na zunaj so sicer videti precej neugledno, v notranjosti pa se skriva prava zakladnica vitaminov in mineralov. Vsebujejo ogromno vitamina C, pa tudi vitamine B-kompleksa (B1, B2, B5, B6) in veliko kalija. Recimo, dva kivija vsebujeta več kalija kot ena banana, ki je znana po tem, da ga vsebuje veliko. Vsebujejo tudi več vitamina C kot pomaranče in grenivke. Bogati so z antioksidanti. Vsebujejo pa tudi veliko koristnih prehranskih vlaknin, ki izboljšajo prebavo in preprečujejo zaprtje. V njih so še vitamin E, železo,  fosfor in kar 84 odstotkov vode.  Krepijo imunski sistem in učinkujejo proti virusom, zato so še posebej priporočljivi pozimi, ko smo bolj podvrženi tovrstnim obolenjem.

Pozimi ti sadeži tudi prav dozorijo, če seveda niso iz hladilnic. Kivije v Sloveniji obiramo konec oktobra oziroma na začetku novembra, pred prvo slano. Takrat so še trdi in niso dobrega okusa. Pustimo jih, da se zmehčajo in umedijo. Najboljši so malce zmehčani, ne pretrdi in ne premehki.

Kiviji ugodno vplivajo na srce, blažijo težave pri astmi, zaprtju, nižajo krvni tlak, vendar ne pretirano, tako da jih lahko jedo tudi tisti, ki jemljejo zdravila za zniževanje tlaka. Pomagajo k hitrejšemu okrevanju, če zbolimo za gripo ali prehladom.

Za zdravje je najbolj priporočljivo uživanje svežih sadežev. Dva na dan popolnoma zadostujeta.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 5, 4. februar 2025.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!