Nasveti

Grška baklava: slastna, hitro pripravljena in ne presladka

Metka McCully Žigon
26. 1. 2025, 08.00
Deli članek:

Pred vami je recept za grško baklavo. Bolj preprosto skorajda ne gre. Izvrstna je, ne presladka in v njej se čutijo koščki orehov … Mmmm!!

revija Jana
Grška baklava

Te slavne turške sladice dolgo nisem marala, ker se mi je zdela presladka in več kot kalorična bomba. Mnenje sem spremenila, ko so nam v restavraciji v Atenah za sladico postregli grško baklavo, specialiteto tiste restavracije.

Jasno, da sem se takoj podala v lov za receptom oziroma recepti. A vsi so se mi zdeli pretirano zamudni in komplicirani ter čisto izven dometa mojih kuharskih ter časovnih zmožnostih. Nazadnje pa me je našel današnji recept, ki se mi je zdel dovolj preprost. Z manjšimi popravki ga delim z vami. Vredno ga je preizkusiti. Se pa hkrati opravičujem vsem, ki pripravljajo »pravo« baklavo, v katero vložijo ogromno truda in ljubezni. Ta je pač moja, »kraška«, preprosta in hitro pripravljena. Najbolj se prileže ob skodelici kave.

Morda vas zanima še: Nekoliko drugačna sladica, cheesecake baklava

Sestavine

  • kupljeno vlečeno testo   
  • 1 skodelica orehov (250 ml)
  • 1 zavitek vaniljinega sladkorja
  • 1 žlička cimeta v prahu
  • 1 bio limona
  • nekaj žlic masla

Za preliv:

  • 2 skodelici vode
  • ½ skodelice sladkorja
  • 2 zvrhani žlici medu

Priprava

1. Maslo stopimo. Orehe na grobo zmeljemo. V skledi jih zmešamo z vaniljinim sladkorjem in cimetom v prahu. Zraven lahko nastrgamo še malo limonine lupinice.

2. Kos vlečenega testa pokapljamo ali namažemo s stopljenim maslom. Čezenj položimo drug kos testa in ga prav tako na tanko namažemo s stopljenim maslom. Čez potresemo mešanico z mletimi orehi. Na tanko. Previdno in na tesno nato zvijemo vse skupaj v zvitek (rolo). Zvitek narežemo na 3 cm dolge koščke in jih položimo v pekač z dvignjenim robom. Spodaj damo peki papir. Nadaljujemo postopek z novima kosoma vlečenega testa. Pred peko koščke po vrhu pokapljamo s stopljenim maslom (varčno).

3. Pečemo 10 minut na 180 stopinjah Celzija in nato znižamo temperaturo na 160 stopinj Celzija in pečemo še od 20 do 25 minut.

4. Medtem pripravimo sladkorno raztopino. V lonec damo vodo, sladkor in na tanke rezine zrezano bio limono skupaj z lupino. Kuhamo in mešamo, da se sladkor stopi, približno 5 minut. Pustimo, da se malce ohladi (10–15 minut), nato vmešamo še med. Mešamo, da se tudi ta stopi.

5. Ko je baklava pečena, jo takoj prelijemo s pripravljeno sladko raztopino. Po vrhu koščkov razporedimo limonine kolobarje.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 3, 21. januar 2025.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!