Božič praznujeta v družinskem krogu, silvestrovo pa s prijatelji. Včasih v gostilni, zelo radi pa tudi doma. Po dolgoletni tradiciji na mizi ne smejo manjkati tatarski biftek, pršut, francoska solata, pogača s feto in orehova potica, ne glede na to, za kakšen meni se odločijo. Simona zelo rada postreže še gratinirane kapesante v pečici, škampe s širokimi rezanci ter tiramisu s čokolado in mandarino.
»Vedno se odločamo med dvema menijema, mesnim ali morskim. Če nas je veliko, pripravimo kar oba. Pri mesnem kraljuje polnjen puran z gratiniranim pirejem v pečici ter zelenjavnimi prilogami in omakami, pri morskem pa kapesante in škampi po spodnjih receptih,« pravita. Če je hrane preveč, ostanke pojedo naslednji dan, ko ob koncertu z Dunaja in smučarskih skokih počivajo po naporni noči.
PREDJED: Gratinirane kapesante v pečici
Sestavine
kapesante
oljčno olje
maslo
drobtine
parmezan
Priprava
1. Vsaki oprani školjki dodamo maslo, oljčno olje, lahko tudi nariban parmezan in ob robu potresemo drobtinice.
2. Pečemo 20 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija.
GLAVNA JED: Škampi s testeninami
Sestavine
škampi
rezanci ali špageti
oljčno olje
česen
sol, poper
peteršilj
belo vino
paradižnikova mezga
Priprava
1. V ponev damo oljčno olje, dodamo česen, ki ga malo popražimo, sol, poper, peteršilj, žlico paradižnikove mezge in kozarec belega vina. Prevremo in odstavimo z ognja.
2. V drugi ponvi na oljčnem olju popečemo škampe, približno 5–10 minut na visoki temperaturi. Pogosto premešamo. Skuhamo tudi rezance, al dente (čvrsti na ugriz).
3. Rezance (ali špagete) dodamo v omako, ki smo jo naredili malo prej, premešamo, pustimo kakšno minuto, da se okusi prepojijo. Škampe z omako naložimo na testenine.
Več v Jani, št. 52, 27. 12. 2022