Znana celjska modna oblikovalka in podjetnica Nataša Berginc, ki je nedavno z veliko modno revijo v knežjem mestu praznovala 35 let uspešne kariere, se odlično znajde tudi v kuhinji. Za martinovo na njihovi domači mizi poleg pečene gosi in rdečega zelja ne sme manjkati okusna slovenska priloga, matevž.
»Zelo rada kuham in vesela sem, kadar me domači in prijatelji pohvalijo, da to počnem dobro. Moj partner prideluje sezonsko ekološko zelenjavo in kuham samo to. Tako doma pojemo veliko zdrave zelenjave, nekaj pa je tudi vložim, zamrznem in še drugače shranim za zimo. Kuhinja je prostor, kjer se naša družina poveže in se spletejo še tesnejše prijateljske vezi. Vsem nam dobra hrana veliko pomeni. Za martinovo vedno pripravim pojedino, kakršne sem se naučila v otroštvu – klasiko, pečeno gos ali račko (ker imamo govedino raje od perutnine, včasih tudi govejo pečenko), rdeče zelje in matevža. Rada kuham tradicionalne jedi, z veseljem pa brskam za recepti tudi bolj modernih,« pove Nataša.
Sestavine
· 500 g krompirja
· 300 g fižola (suhega ali konzerviranega)
· 1 čebula
· 2 stroka česna
· 2 žlici oljčnega olja
· 1 lovorjev list
· sol in poper po okusu
Priprava
1. Če uporabljate suhi fižol, ga čez noč namočite v vodo. Naslednji dan ga kuhajte v sveži vodi, dokler ni mehak. Če uporabljate konzerviranega, ga le odcedite in sperite ter pretlačite.
2. Krompir olupite in narežite na kocke. Kuhajte ga v slani vodi, dokler ni mehak. Odcedite ga in pretlačite do gladkega.
3. V ponvi segrejte oljčno olje. Na njem popražite na drobno nasekljano čebulo in česen, dokler ne postaneta zlato rjava. Dodajte lovorjev list. Kuhan fižol zmešajte s pretlačenim krompirjem in dodajte prepraženo čebulo in česen ter vse skupaj premešajte. Posolite in popoprajte po svojem okusu.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 45, 5. november 2024.