Mnenja

Vprašajte odvetnico: Žena je duševna bolnica

Uredništvo
26. 8. 2024, 05.00
Deli članek:

Na vaša vprašanja odgovarja odvetnica Maša Novak iz Odvetniške družbe Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji, specializirana za ločitve.

profimedia
žalost, depresija

Ste pred razvezo, pa ne veste, kje in kako začeti? Imate mnogo vprašanj, kako ločitev izpeljati čim manj boleče? Ste v dvomih, ali so dogovori s partnerjem o otrocih, premoženju in preživnini razumni? Revija Jana, Vevška cesta 52, 1280 Ljubljana Polje ali na e-naslov jana@media24.si s pripisom Za odvetnico Mašo Novak.

____________________________________________________________

"Po drugem porodu se je pri ženi sprožila huda duševna bolezen, za kar krivi mene, češ da sem hotel otroke, ona pa ne. Kar ni res, nikoli ni tega rekla. Stal sem ji ob strani, vendar me je odklanjala, in ker je zelo agresivna tudi do obeh otrok, mi ni preostalo drugega, kot da se ločim. Postopek traja dve leti in je nezaslišan – bivša in njena odvetnica zahtevata, da gresta otroka v rejo, češ da bo imela v tem primeru z njima boljše stike. Sodne izvedenke in socialne delavke že ves čas trdijo, da sem primeren oče, pri vzgoji in negi mi pomagata mama in sestra, sodnica pa je na strani žene, ki ima s fantoma stike pod nadzorom. Nanje sploh ne prihaja ali pa odide prej, ne ve, kaj bi počela z otrokoma,  onadva se je bojita. Kaj bi bilo pri rejnikih bolje? Moja odvetnica me miri, češ da naj bom potrpežljiv, na koncu bodo otroci prisojeni meni, jaz pa iz dneva v dan trepetam, da bodo nekega dne oba odpeljali iz vrtca in šole in ju bom še komaj kdaj videl.  Lahko jima vzamejo edino družino, ki jo imata. Zakaj ti postopki tečejo tako dolgo? Kam naj se pritožim? Kako naj izločim pristransko sodnico, ki se ji bivša smili, jaz in otroka pa čisto nič?"

- Nesrečni in jezni oče

Mateja J. Potočnik
Maša Novak, odvetnica za ločitve

Spoštovani gospod, 

pišete, da  sodne izvedenke in socialne delavke trdijo, da ste primeren oče. Po tem sklepam, da je sodišče v postopku že pridobilo mnenje sodnega izvedenca, prav tako strokovno poročilo centra za socialno delo. Stiki pod nadzorom, ki so določeni z začasno odredbo, lahko trajajo največ devet mesecev. Po izteku tega obdobja jih ni več mogoče izvajati na ta način. Če socialna delavka in izvedenka  menita, da imate dobre starševske kapacitete, potem se vam ni treba bati, da bi bila otroka nameščena v rejništvo. Mislim, da gre pri tem le za izvajanje pritiska na vas.
Na podlagi določb Družinskega zakonika sodišče staršem odvzame otroka in ga namesti k drugi osebi, v rejništvo ali zavod, če je otrok ogrožen in je mogoče le z odvzemom v zadostni meri zavarovati njegove koristi in če okoliščine primera kažejo, da bodo starši po določenem času ponovno lahko prevzeli skrb za njegovo vzgojo in varstvo. Gre torej za skrajen in izjemen ukrep.

Na podlagi vašega pisanja izključujem, da bi bila otroka pri vas ogrožena, torej namestitev v rejništvo odpade. Kar pa se tiče dolžine postopka na sodišču, ocenjujem, da dve leti ni nesorazmerno dolga doba. Ali je zadeva zrela za razsojo,  iz vašega pisanja ni razvidno. Če je,  potem morate ravnati v tej smeri.  Predlagam, da najprej vložite urgenco, nato šele nadzorstveno pritožbo. Po zakonu o varstvu pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja imate pravico do naslednjih pravnih sredstev, in sicer pritožbe s predlogom za pospešitev obravnavanja zadeve (v nadaljnjem besedilu: nadzorstvena pritožba), predloga za določitev roka  in nato zahteve za pravično zadoščenje.  V praksi se po vložitvi nadzorstvene pritožbe zadeva premakne in pospeši.

Izločitev sodnika je skrajni ukrep, ki načeloma postopek v družinskih zadevah podaljša. Izločitev je mogoče zahtevati, kadar so podane okoliščine, ki vzbujajo dvom o njegovi nepristranskosti. Sama se tega instituta poslužujem redko in le, kadar imam objektivno utemeljene razloge. Na podlagi tega, kar ste zapisali,  o obstoju teh ne morem sklepati.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste