Ljudje

Ni dolgčas, vsakič malce drugače udariš

Šimen Zupančič
20. 10. 2020, 22.38
Posodobljeno: 20. 10. 2020, 22.49
Deli članek:

Kovaštvo je nedvomno eden izmed mnogih izginjajočih poklicev. Kovačev se tako rekoč ne potrebuje več, večino njihovega dela so prevzeli stroji, ki se nikoli ne utrudijo, ne zahtevajo minimalnih 20 dni letnega dopusta, za bolniško odsotnost pa, domnevam, tudi še niso slišali. Govoriti s kovačem je verjetno približno enako redek pojav kot srečati poštenega politika ali morda radodarnega bankirja. Preden vam bo pot prekrižal kovač, bo najbrž preteklo nekaj vode, zato smo šli za vas obiskat Stanka Hosto, enega zadnjih pravih slovenskih kovačev.

Zarja Jana
Kovač Stanko Hosta

Pošten kovač, tako sem si bržkone malce naivno predstavljal, bi moral biti mrk in delno vzkipljiv možak, za vsaj pol glave višji od mene, še enkrat širši, razbeljeno železje bi namesto s kladivom oblikoval kar s členki svoje utrjene pesti, za izklesano brado pa bi ga lokalno policisti z iztegnjeno dlanjo levice in desnico na toku svoje pištole v šali spraševali po orožnem listu. Stanko ne zadosti čisto nobeni od teh karakteristik, je nadvse prijazen in nasmejan gospod v jeseni življenja. Šteje jih namreč 78, rojen je bil torej, ravno ko se je druga svetovna vojna na Slovenskem dodobra razplamtela. Otroštvo ni bilo lahko, v družini je bilo za današnje razmere skoraj nepojmljivih deset otrok, ena sestra in devet bratov, od katerih so živi le še trije. Rodil se je v domači hiši v Selih pri Šentjerneju, takrat se ni hodilo v porodnišnico, in v Selih je tudi ostal. Ko ga vprašam, kako to, da se je odločil za poklic kovača, je kratek. »Sila je bila,« skomigne z rameni in se nasmehne. Tudi oče je bil kovač, a je umrl, ko je bilo Stanku šest let, in mu tako ni mogel predati kovaškega znanja. »Že od nekdaj sem si želel biti v kovinarski stroki,« pove in šaljivo doda, da se je učil pri več mojstrih, od katerih pri prvem ni bilo za zdržati, drugi je bil pa tako nepopisno grozen, da preprosto ni bilo druge, kot da je stisnil zobe in zdržal. »Najdaljši šiht pri tem mojstru je bil od pol treh zjutraj do polnoči,« pove in pripomni, da se je tam sicer delalo dvanajst ur na dan, »od sedmih do sedmih«. A ni šlo drugače, družina je bila številna, zato je bilo treba garati. Na tem mestu si ne morem kaj, da ga ne bi vprašal, ali so ga kdaj tako bolele roke, da bi kladivo najraje zabrisal v tla. »Na te stvari je treba pozabiti, včasih me je bolela rama, drugič roka, pa tudi s križem sem imel velike težave. Občasno smo imeli veliko serijskega dela, in sem tako enkrat štel udarce s kladivom. Pettisočkrat sem moral zamahniti v enem dnevu! V kovaškem poklicu je pač tako, da imaš velikokrat ožuljene, obtolčene in ožgane roke, a bi vendar rad poudaril, da mi med delom nikoli ni bilo dolgčas. Vedno je kaj novega, vsakič drugače nastaviš in vsakič drugače udariš,« pove. Svoje dni je popravil ogromno vozov, zavaril veliko ograj in naredil veliko kovinskega okrasja, danes pa pravi, da ima za svoja leta ravno dovolj dela. Občasno še zravna kakšen kos ukrivljenega železja, precej dela ima s podkovanjem živine, naredi kakšno motiko, kuje pa tudi prav imenitna kovinska razpela.

Več v reviji Zarja Jana št. 4220.10.2020

Estrada

princesa kate, kate middleton
Spomin na žrtve vojn

Princesa Kate se je vrnila, kralica Camilla pa je zbolela

luka novak  1
Predan družini

Luki Novaku se je življenje obrnilo na glavo: Zamenjal službo, se zaljubil in postal očka

jernej kogovsek
Socialni delavec po poklicu

Igralec postal po naključju

miha brajnik
Oče

Za televizijskega voditelja Miho Brajnika je martinovanje na stranskem tiru

majda marinsek milavec
Lajnarica

Majda nadela nošo in slamnik, z lajno v rokah živi svoje sanje

6 romana krajncan
Uživa v svoji vlogi

Družina pevke Romane Kranjčan se je razveslila še ene deklice

Zanimivosti

lesena žaluzija
Skriti kotički

Prah, ujet v radiator, se s toplim zrakom širi okrog

zivali pri veterinarju (3)
Pasje težave

Moj pes smrči. Ali je to normalno?

kringa-naslovna
Vampir iz Istre

Prvi vampir v Evropi

jajca na pultu
Vsestransko živilo

Nasveti, ki vam pridejo prav pri uporabi in pripravi jajc

janin vrt1 shutterstock
Vrtnina za vsak vrt

Kako do lepega česna

umazana tipkovnica
Leglo umazanije

Bakterij na tipkovnici je več kot na javnem stranišču