Predan družini

Luki Novaku se je življenje obrnilo na glavo: Zamenjal službo, se zaljubil in postal očka

Carmen Leban / revija Lady
10. 11. 2024, 19.11
Posodobljeno: 10. 11. 2024, 20.09
Deli članek:

Vsestranski mojster kulinaričnih dobrot, sicer pa tudi nekdanji zmagovalec šova MasterChefa Slovenija, Luka Novak, zadnje mesece še posebno žari. Po kuharskem šovu se je njegovo življenje močno spremenilo, zamenjal je službo, se zaljubil in postal očka.

Jure Klobčar
Luka in Klara Novak uživata v prvih mesecih skupnega življenja s sinom Liamom.

Z izbranko Klaro sta svojo vezo okronala tudi na papirju, čisto po tiho in brez velikega pompa. Sicer pa je leto 2024 zaznamovano tudi z novim projektom, odprtjem kulinaričnega centra Octus v Podsmreki, ki postaja stičišče za druženje in uživanje ob dobri hrani.

Luka in Klara Novak sta nas lansko jesen presenetila s prijetno novico, da je na poti dojenček, potem pa sta si januarja čisto po tihem obljubila večno zvestobo. »Želela sva, da je ta dan samo najin, in zato ga nisva želela deliti z javnostjo,« pojasni Luka, ki se kot novopečeni oče odlično znajde, kar potrdi tudi Klara. »Obvladam vse, kar je povezano z dojenčkom, od previjanja, kopanja do priprav njegovih prvih obrokov. Liam je pri svoji starosti pol leta dober jedec, le krompirja ne mara preveč, tako kot jaz ne.«

Čeprav številni mislijo, da je Luka tudi doma kar naprej za štedilnikom, se motijo. »Rad se prepustim razvajanju s hrano, ki jo pripravi žena,« se nasmehne. »Rad imam vse, kar skuha, predvsem kaj preprostega, saj zdaj, ko je tudi sin začel jesti, kuhamo predvsem preproste jedi.« Skrb za otroka si z ženo delita, vključno z nočnim vstajanjem. »Na srečo je priden in ne joka preveč, zato z njim nimava težav. Prav se mi zdi, da sva pri skrbi za otroka enakopravna, čeprav sem prepričan, da ga bom jaz bolj razvajal kot mamica.«

Klara pa nam zaupa, da ima Luka res smisel za otroke, kar ne preseneča, saj je odraščal v zelo veliki družini in ima tri brate ter šest sester. »Če je jok, je Luka tisti, ki Liama zagotovo potolaži. Oba se trudiva, a on je uspešnejši,« prizna Klara.

Na srečo pa imata Novakova po potrebi na voljo tudi varuške, obe babici in dedka, ki so navdušeni, ko dobijo v varstvo vnuka. »Midva greva po opravkih, a nenehno misliva na sina in ga pogrešava. Otrok je osrednji del dogajanja, kljub temu pa najdeva čas tudi zase in za negovanje partnerskega odnosa. Na svoj račun prideva ob večerih, ker vztrajava, da gre sin spat okoli sedme ure zvečer, najpozneje ob pol osmih. Potem narediva kaj za službo, kaj dobrega skuhava in uživava ob ogledu kakšnega filma. Že prej nisva bila prav velika žurerja, zato večernih izhodov in žurov sploh ne pogrešava. Dovolj je, da sva skupaj, se imava lepo, proste urice pa nama popestri najin sin, ki ga imava neizmerno rada.«

Mlada družinica je najbolj srečna, ko je skupaj, a očka in mamica poudarita, da sina ne zavijata v vato. »Z nama gre kdaj tudi na sestanke in po opravkih, tako da se počasi navaja na ritem v naši družini. Poleti smo bili mesec dni na morju v šotoru in imeli smo se res lepo, dobro pa se je počutil tudi Liam in zato ni bilo prav nobenih težav. Po novem letu se odpravljamo na prvo skupno potovanje z letalom. Odšli bomo nekam na toplo.«

Oddih bo obema prišel prav, saj bo to potem, ko bo za njima že naporen mesec december, ko je veliko povpraševanja po praznovanjih in cateringih. Luka pravi, da se termini lepo polnijo, kljub temu pa se še vedno najde kaj prostega. Dobrega pol leta namreč deluje kulinarični center Octus v Podsmreki, ki je le streljaj oddaljen od Ljubljane. Tam se veliko kuha, predvsem pa dobro je in zabava. »Za tiste, ki morda ne veste, to je latinsko ime za hobotnico, ki je med mojimi najljubšimi jedmi. Moja velika želja je bila, da bi nekje na obrobju Ljubljane uredil center, ki bo lahko dostopen in bo ponujal dovolj parkirnih mest. Sprejmemo do 25 ljudi, pripravimo tematske zabave in team buildinge za podjetja ter zaključene družbe. Poskrbimo čisto za vse, kar spada k dobremu počutju, od odlične hrane do zabave. Pripravljamo tudi kuharske tečaje za pripravo različnih jedi, odprti pa smo za predloge in pobude.«

Luka pravi, da je boljši od konkurence, ker prisega na kakovostne sestavine. »Domače in lokalno je tisto, kar v kulinariki nekaj velja, a je treba omeniti zelo visoke cene tovrstnih sestavin. Čeprav sem se s cateringom začel ukvarjati pred dvema letoma, in to brez velikih pričakovanj, zdaj delamo že po vsej Sloveniji, posel pa smo razširili tudi zunaj slovenskih meja. Ekipo smo nekoliko povečali in okrepili, a kljub temu bomo ostali butični ponudniki in še vedno posvečamo pozornost kakovosti in izvirnosti.«

Še več zanimivih vsebin si preberite v reviji Lady.