
Mislite, da je kriv stres, v resnici pa vam primanjkuje železa
Kronična utrujenost, težave s koncentracijo, razdražljivost, glavoboli, nemir ... Vse to so simptomi, ki jih običajno pripisujemo stresu, v resnici pa so lahko povezani s pomanjkanjem železa.

Če pomanjkanja železa ne začnemo zdraviti dovolj zgodaj, lahko pride do razvoja hudih zdravstvenih težav, ki lahko negativno vplivajo na kakovost življenja.
Železo je eden od najpomembnejših mineralov v telesu, saj je sestavni del celic in sodeluje v številnih procesih, ki potekajo v telesu in obenem igra ključno vlogo pri našem počutju. Naše telo ga zato ni sposobno proizvajati, ga moramo redno vnašati s hrano. Gre za snov, ki je nujna za nastajanje hemoglobina v eritrociti, saj le-ta prenaša kisik po našem telesu. Pomanjkanje železa vodi v anemijo: rdeče krvne celice se zmanjšajo in do organov in tkiv nosijo vse manj kisika. Če mu primanjkuje železa, se raven krvnega hemoglobina zniža, celice pa ne dobijo dovolj kisika, ne delujejo, kot bi morale, ob kroničnem pomanjkanjem železa pa imamo težave z ohranjanjem fokusa in spominom.
Večjemu tveganju so podvržene ženske
Določene skupine so izpostavljene večjemu tveganju za pomanjkanje železa. Sem zaradi izgube krvi med menstruacijo pogosteje sodijo ženske, pa nosečnice in doječe matere, v nekoliko manjši meri tudi osebe, ki so prestale operacijo, poškodbo ali pa imajo bolezni prebavil, kot je celiakija. Tudi vegani in vegetarijanci so lahko izpostavljeni večjemu tveganju. Z običajno prehrano v telo vnesemo od 15 do 20 mg železa na dan, s čimer zadostimo priporočenemu dnevnemu vnosu za odrasle, ki znaša 14 mg. Ob tem še primer: Zaradi mesečne izgube z menstruacijo potrebuje odrasla ženska okoli 1,5 mg na dan, medtem ko imamo v telesu od 3 do 5 g železa, ki je porazdeljeno v mišicah, kosteh in jetrih, največ pa ga je v rdečih krvnih celicah oz. eritrocitih.
Dodatki železa so dostopni in precej učinkoviti, a se velik delež ljudi s pomanjkanjem železa ne zdravi. Nedavna študija iz tujine, ki analizirala podatke več kot 8.000 odraslih ljudi in ugotovila, da ima 29 odstotkov odraslih pomankanje železa. Študija je pokazala tudi, da le 22 do 35 % žensk in 12 do 18 % moških s pomanjkanjem železa uporablja prehranska dopolnila. Raziskava hkrati poudarja potrebo po nadaljnjih študijah o tem, kako pomanjkanje železa vpliva na javno zdravje.
Številni znaki anemije, ki jih radi spregledamo
Prvi in glavni korak k zdravljenju slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa pa vključuje predvsem nasvete glede spremembe prehrane. Na voljo so dodatki in pripravki železa, ki jih kupimo v lekarnah ali specializiranih trgovinah, v kolikor je pomanjkanje večje nam zdravnik na podlagi anemije, ki se potrdi s krvnimi preiskavami predpiše sirup ali tablete. Kadar to obliko zdravljenja zaradi stranskih učinkov kot sta slabost in zaprtje, pa nas pošlje na infuzijo železa. Kontrole krvi so po 3 do 6 tednov trajajoči terapiji s pripravki, potem potrebne le občasno.
Prvi znaki, ki kažejo na morebitno pomanjkanje železa v krvi so splošna utrujenost, občutek šibkosti, bledost, izguba apetita, pogosti glavoboli, hladne dlani in stopala, krhki nohti, hrapava koža, izpadanje las, spremenljiv srčni utrip ali zadihanost ob še tako nizki obremenitvi.
Kaj in kako jesti?
Kuhana zelenjava vsebuje več železa kot sveže, vzrok pa se delno skriva v tem, da se zelenju s kuhanjem zmanjša volumen in ga lahko zato lažje pojemo več. Priporoča se uživanje regrata, beluši, fižola in drugih stročnic, rdeče pese, rozin in suhega sadja, borovnic, brusnic, in aronije, rdečega mesa, jeter, rib in morskih sadežev, ki so odličen vir železa. Stročnice lahko dodate k solatam, rižu, zelenjavi, vključite jih v omake za testenine, skuhajte juhe, enolončnice.
Na absorpcijo železa v prebavilih vplivajo kombinacije živil, ki jih uporabljamo v prehrani. Ločimo živila, ki pospešujejo absorpcijo železa v naše telo, in tista, ki jo zavirajo. Pospeševalci absorpcije železa v prebavilih so vitamin C, sadje, zelenjava, sladkorji in beljakovine. Na drugi strani pa so zaviralci absorpcije železa v prebavilih: čaj, kava, origano, kakav, mleko, mlečni izdelki, jogurt, kefir, sir, tofu, soja in zdravila, ki nevtralizirajo želodčno kislino. Tovrstne sestavine zato ne uživajte sočasno z mesom in drugimi živili z železom, ampak vsaj eno do dve uri pozneje. Da zmanjšamo delovanje zaviralcev absorpcije železa se priporoča tudi, da stročnice namakamo en dan pred uporabo. Pomembno je, da živil, ki sicer zavirajo absorpcijo železa v prebavilih, ne izključimo iz prehrane v celoti, temveč njihov vnos in količino ustrezno prilagodimo.
Preberite tudi
Trenutno
8 °C
Deževno
torek, 11. 3
Deževno
sreda, 12. 3
Deževno
četrtek, 13. 3
Deževno
7-dnevni obeti