Vsakodnevno živilo, ki znižuje odvečen holesterol
To živilo jeste že od otroštva, a na njegovo zdravilno moč niti ne pomislite.

V zadnjem času se s pojmom zdrava prehrana velikokrat povezuje tudi pojem superživila. Le-ta morate tudi po našem mnenju vnesti v svojo vsakdanjo prehrano. Predvsem zato, ker so prava superživila tudi lahko dostopna in v resnici niti niso tako zelo draga.
Eno izmed super živil so tudi jabolka, predvsem zelene sorte, ki lahko zrastejo tudi na vašem domačem vrtu. Le-ta so bogata s pektinom. Gre za heteropolisaharid, v katerem se izmenjujejo odseki galakturonske kisline z ramnozo. V rastlini ga najdemo večinoma v obliki protopektina (enaka sestava kot pektin, le daljše molekule), ki je del rastlinske celične stene. Uporablja se v terapiji kot emoliens in antidiaroik, v farmacevtski tehnologiji, kozmetični industriji predvsem pa v prehrambeni industriji (gelirno sredstvo v marmeladah, slaščicah, kot stabilizator v sadnih sokovih, mlečnih napitkih in kot dietna vlaknina). Predvsem gre za tisti del jabolka, ki je krivo za naravno zgoščanje marmelade med kuhanjem le-te.

Hkrati, kar pa je tudi bolj pomembno, pektin znižuje raven holesterola in iz prebavnega traka odstranjuje toksične kovine, saj spodbuja rast zdravju koristnih bakterij v debelem črevesju. Jabolka vsebujejo tudi veliko vitamina C in s svojo naravno sladkostjo poskrbijo tudi za dvig energije.
Ne pozabite, zdrave in polne vlaknin pa so tudi hruške!
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se