© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Topla hrana za hladne dni: Kaj jesti pozimi?


M. A.
6. 12. 2025, 05.45
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V hladnejših mesecih telo potrebuje več energije, da ohranja toploto. Prava hrana nas lahko ogreje od znotraj, ob tem pa okrepi tudi naš imunski sistem.

topla-hrana
Profimedia
Ne le topla hrana, ne pozabite niti na tople napitke.

Med živila, ki ogrevajo in krepijo naše telo pozimi, sodijo korenovke, kot so korenje, pesa, rdeča pesa, sladki krompir in repa. Lahko se odločimo za pečene ali kuhane, v vsakem primeru pa so izvrstna izbira za zimske jedilnike. Ker vsebujejo veliko vlaknin, vitaminov in mineralov, telo ob njihovi presnovi porabi več energije, posledično pa se ogreje. Pečene korenovke v pečici z malo oljčnega olja in začimbami so enostavna, hranljiva in nasitna jed. 

Tudi stročnice, kot so leča, fižol, čičerika in tudi polnovredna žita ter kaše, zaradi kompleksnih ogljikovih hidratov in vlaknin nudijo dolgo energijo in stabilno toploto. Juhe in enolončnice z njimi so odlične za hladne zimske večere, saj ogrejejo telo, hkrati pa napolnijo z energijo in hranili.

topla-hrana
Profimedia
Korenje in rdeča pesa spadata med korenovke, ki pogrejejo.

Če želite poskrbeti za več toplote od znotraj, je dobro poseči tudi po začimbah in živilih, ki spodbujajo prekrvavitev in termogenezo. Ingver, česen, cimet, čili, poper so sestavine, ki ne dajo jedem le bogat okus, ampak prebudijo tudi metabolizem, posledično pa telo začutimo kot bolj ogreto. Topli čaji, juhe ali enolončnice z dodatkom teh začimb so prav tako preprosta in učinkovita izbira. 

Preberite še

Maščobe, predvsem tiste zdrave iz oreškov, semen, oljčnega olja, ter puste beljakovine pomagajo telesu pri ohranjanju stabilne energije in toplote skozi daljši čas. To pomeni, da ne zgolj na hitro pogrejemo telo, ampak mu omogočimo, da toploto ohranja dlje. 

Ne gre pozabiti na tekočine in hidracijo: na tople, hranljive juhe, zeliščne čaje, tople napitke; vsi ti ne dajejo le občutka udobja, ampak prav tako pomagajo ohranjati notranjo toploto in pripravljajo telo na zimske temperature. 

topla-hrana
Profimedia
Gobova juha

Zakaj hrana pozimi ne pomeni le okusa, ampak tudi zdravje

Zima pomeni večjo izpostavljenost mrazu, manj sonca, manj gibanja, vse to pa lahko oslabi imunski sistem. Hrana, bogata z vitamini, minerali, antioksidanti in vlakninami, je naš zaveznik. Sadje in zelenjava z vitaminom C, sezonske zelenjavne juhe, oranžne korenine, temno listnata zelenjava: vse to krepi odpornost telesa. 

Polnovredna hrana pomaga tudi prebavi, saj se le-ta sicer upočasni. Zato pozimi ne posegajmo po surovih in hladnih jedeh, temveč raje izberimo toplo hrano, ki jo telo lažje predela, hkrati pa pomeni manjšo prebavno obremenitev.

topla-hrana
Profimedia
Zelenjava naj bo pozimi raje pečena in ne surova.

Kako si sestaviti zimski jedilnik, ki nas pogreje

Ideja je preprosta: naj bo hrana topla, polnovredna in sezonska. Za zajtrk si privoščite ovseno kašo z oreški, cimetom in sezonskim sadjem. Za kosilo ali večerjo pripravite juho ali enolončnico z zelenjavo in stročnicami, poskusite pečeno korenovko ali pečeno belo meso z obilico zelenjave. Dodajte začimbe, kot so ingver, česen ali poper, in zaključite z zeliščnim čajem ali toplim napitkom z medom.

Namesto surovih solat raje izberite dušeno ali pečeno zelenjavo, pozimi dodajte več ogrevalnih elementov: toplo hrano, zdrave maščobe, začimbe. Ohranjajte zadosten vnos beljakovin, vlaknin in zdravih maščob, saj bo tako telo imelo gradnike za energijo in toploto.

Hrana pozimi ni le vprašanje okusa, temveč način, kako poskrbeti za toplino, zdravje in dobro počutje, ko je vreme hladno in dnevi kratki. S pravim izborom živil lahko telo ogrejemo, krepimo imunski sistem in ohranimo energijo skozi vse mesece. To pomeni, da z vsakim boljšim obrokom naredimo uslugo svojemu zdravju in medtem poskrbimo za notranjo toplino, ki nas spremlja v mrzlih dneh.

topla-hrana
Profimedia
Sladki krompir z zelenjavo

E-novice · Njena

Prijavite se na e-novice in ostanite v koraku z novostmi iz sveta estrade, mode, lepote, odnosov ter idej za potovanja.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.