© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Ocvrt krompirček malo drugače: 5 sijajnih receptov


Tina Lucu / revija Liza Maja
8. 11. 2024, 13.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Konec z mastnim, dolgočasnim ocvrtim krompirčkom. Z nekaj triki boste en, dva, tri pričarali priljubljeno jed.

ocvrt-krompirček
profimedia LIZA MAJA
ocvrt krompirček

Slastne ocvrte paličice se tradicionalno pripravljajo iz krompirja, izvirajo pa iz Belgije. Od časa do časa si ocvrt krompirček radi privoščimo tudi doma. Z nekaj namigi boste iz krompirčka v pečici ustvarili kulinarično pašo za oči.

Domača začimbna sol

Z malo arome bo imel krompirček povsem drugačen okus. Za en pekač krompirja potrebujete naslednje sestavine za domačo začimbno sol: 2 žlici morske soli, 1 žlico mlete sladke paprike, 1 žlico dimljene mlete paprike, 1/2 žličke gorčice v prahu in 1 žličko škroba.

Vse sestavine strite v možnarju in začimbno sol primešajte ocvrtemu krompirčku.

ocvrt-krompirček
profimedia LIZA MAJA
ocvrt krompirček

Slasten sladki krompir

Priprava je povsem preprosta, okus pa sijajen. Za 4 porcije potrebujete: približno 500 g svežega sladkega krompirja, 1 žličko soli, 1 žlico škroba, 1 žlico mlete paprike, 2 žlici repičnega ali sončničnega olja, mlet čili ali pa kajenski poper.

Sladki krompir olupite in ga zrežite na približno 1 cm debele rezine. Te narežite na 1 cm debele paličice.

V skledi zmešajte vse ostale sestavine in jim dodajte krompirjeve paličice. Dobro premešajte.

Paličice porazdelite po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in jih 20-25 minut pecite v pečici, segreti na 200 °C. Pazite, da se ne bodo preveč zapekle. Zraven se izvrstno poda kečap.

Preberite še

Namesto krompirja lahko uporabite tudi pastinak ali pa korenje. Zelenjavo zrežite na paličice, jih marinirajte v olju in začimbah in jih specite v pečici.

ocvrt-krompirček
profimedia LIZA MAJA
ocvrt krompirček

Potresanje

Krompirjeve paličice 5 minut pred koncem peke potresite z nastrganim parmezanom, pred serviranjem pa še z malce sesekljanega peteršilja.

V ZDA so popularni chili cheese fries. Ocvrt krompirček obložite s pikantnim mletim mesom in stopljenim sirom.

Ni treba, da je vedno le kečap

K ocvrtemu krompirčku pripravite česnovo omako. Slastna pa je tudi pomaka s kozjim sirom.

Za 4 porcije potrebujete: 1 šopek drobnjaka, 4 stroke česna, 300 g ovčjega sira, 600 g polnomastnega jogurta, 4 žlice ajvarja, sol in poper.

Drobnjak in česen drobno sesekljajte. Sir zdrobite z vilicami in vse skupaj zmešajte z jogurtom in ajvarjem. Pomako začinite s soljo in poprom.

ocvrt-krompirček
profimedia LIZA MAJA
ocvrt krompirček

Hrustljav ocvrt krompirček iz pečice

Krompirjeve paličice pred peko nakapajte z malo slane vode. Ne pretiravajte. Voda mora imeti okus po soli, ne sme pa biti preveč skoncentrirana. Sol med peko krompirju odvzame vodo in ta je zato potem bolj hrustljav.

E-novice · Njena

Prijavite se na e-novice in ostanite v koraku z novostmi iz sveta estrade, mode, lepote, odnosov ter idej za potovanja.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.

ocvrt-krompirček
profimedia LIZA MAJA
ocvrt krompirček

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.