Rože in vrt
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Artičoka in rabarbara – sezonski zvezdi na domačem jedilniku


14. 6. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Artičoka in rabarbara sta užitni trajnici, ki ju še vedno premalo sadimo na svojih vrtovih. Ko se naučimo, kaj vse dobrega lahko iz njiju pripravimo, lahko postaneta celo naš najljubši pridelek na vrtu. Ste za to, da kar začnemo preizkušati?

krožnik naslovna-jun25.jpg
Shutterstock
Artičoka in rabarbara - nekaj posebnega v kuhinji

Artičoka

krožnik1-jun25.jpg
Shutterstock
Artičoka na vrtu

Artičoka je trajnica in priljubljena rastlina, ki raste v toplejših krajih. Domača medicina jo ceni že vrsto let zaradi njene grenkobe. Uporabljamo njene liste, cvetove in korenine.

Artičoke izvirajo iz Afrike, že od nekdaj so veljale za priboljšek premožnih ljudi. Spadajo med zgodnjo spomladansko zelenjavo, pripravljamo pa jih na različne načine: nadevane s špinačo ali gobicami, v rižotah, dušene, gratinirane, marinirane v solati, pečene v pečici s krompirjem, peteršiljem, česnom in oljčnim oljem ...

PREBERITE TUDI:

Dušene artičoke z grahom in polento

Krožnik2-jun25.jpg
Slavica Smrdel
Dušene artičoke z grahom in polento

Sestavine:

  • 4 artičoke
  • 1 limona
  • 120 ml oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 80 g korenja
  • 200 g izluščenega mladega graha (lahko nadomestimo z bobom)
  • 400 ml vode
  • koper
  • sol in poper

Priprava: Artičokam odstranimo stebla in zunanje olesenele liste. Preostalim listom s kuhinjskimi škarjami precej odrežemo listne vršičke. Potem jih narežemo na krhlje ali polovičke, odstranimo volnaste dele in namočimo v mrzlo vodo, ki smo ji dodali limonin sok, da ne potemnijo.

V kozico damo maščobo, prepražimo narezano čebulo, minuto pozneje dodamo še naribano mlado korenje. Med nenehnim mešanjem pražimo nekaj sekund, mešanici dodamo grah ali bob in odcejene artičoke. Prelijemo s 400 ml vode in pokrito dušimo 40 minut. Medtem občasno premešamo, zadnjih 5 minut dodamo koper.

Priloga: kuhana polenta. Jed serviramo toplo. Dušene artičoke lahko namesto z grahom ponudimo tudi s pirejem iz mladega krompirja ali polento. Ko artičoke dušimo, lahko dodamo rezino pršuta.

Krožnik3-jun25.jpg
Slavica Smrdel
Polenta je odlična priloga k dušenim artičokam z grahom in polento

Rabarbara

Krožnik4-jun25.jpg
Shutterstock
Nabrana stebla rabarbare

Rabarbara je večletna trajnica, spada med zelenjavo, vendar se v glavnem uporablja kot sadje. Ima lepe, vsemogočne liste, ki pa niso užitni. Užitna so samo stebla, ki jih je treba pri starejši rastlini olupiti. Uporabljamo jo za solate, prikuhe, kompote, sirupe, čaje, peciva in pripravo marmelade, ki je zelo okusna. Rabarbara raste na mnogih vrtovih, je nezahtevna in je z njo malo dela. Prvo leto je ne uporabljamo, ker mora utrditi korenine. Rabarbarinih listov pa ne uporabljamo, ker so strupeni, prav tako ne olupkov in nitk stebel, ki so neuporabna.

Pecivo z jagodami in rabarbaro

Sestavine:

  • 3 jajca
  • 90 g masla
  • 70 g sladkorja
  • 100 g pasirane skute
  • 220 g moke
  • ½ pecilnega praška
  • 100 g mandljevih lističev
  • 150 g dušene rabarbare
  • 200 g jagod
Krožnik6-jun25.jpg
Slavica Smrdel
Pecivo z jagodami in rabarbaro

Priprava: Maslo, rumenjake in sladkor penasto zmešamo, dodamo pasirano skuto, moko s pecilnim praškom, narahlo premešamo, dodamo stepene beljake in vlijemo v namazan pekač. Povrhu vtisnemo jagode ter dušeno in odcejeno rabarbaro. Na koncu posujemo z mandljevimi lističi. Pečemo pri temperaturi 180 °C od 20 do 25 minut.

Nasvet: Rabarbarina stebelca olupimo, narežemo na manjše koščke in jih dušimo v majhni količini vode s cimetom ter malo škrobne moke. Odvečno vodo odcedimo in tako pripravljena stebelca so pripravljena za pecivo.

Krožnik5-jun25.jpg
Slavica Smrdel
Jagode in rabarbara se zelo lepo dopolnjujejo, rastejo v istem obdobju leta. Jagoda »vpraša« po kislem, rabarbara pa po sladkem in sta zato super par.

Marmelada iz rabarbare, jagod in damaščanskih vrtnic

Sestavine:

  • 500 g stebel rdeče rabarbare
  • 700 g jagod
  • 300 g sladkorja
  • šopek lističev damaščanke vrtnice 
  • ščepec cimeta
  • sok ene limone
  • 500 ml naravnega jabolčnega soka
krožnik7-jun25.jpg
Slavica Smrdel
Prelepa in okusna damaščanska vrtnica

Priprava: Stebla rabarbare očistimo, operemo in obrišemo. Potem olupimo nitke z nožem, stebelca narežemo na koščke. Jagode operemo, vsako narežemo na četrtine in vse skupaj damo v lonec. Dodamo sladkor po plasteh med rabarbaro in jagodami. Lonec pustimo pokrit na sobni temperaturi 4 ure, da se marinira. Mešanico jagod in rabarbare nato damo kuhati, vmes premešamo, pobiramo peno in dodamo jabolčni sok.

Kuhamo 15 minut, potem dodamo sok ene limone, cimet in listke vrtnice, ki smo jim odstranili bel del lističa, ki je grenak. Vse skupaj kuhamo dobrih 10 minut, nato odstranimo z ognja in nadevamo v ogrete kozarce, napolnimo do vrha in zapremo. Kozarce lahko obrnemo narobe za 10 minut, ohladimo in pospravimo. Tako pripravljena marmelada je izredna za piškote, kreme, torte, pite.

slavica.jpg
Slavica Smrdel
Dišeče vrtnice v kuhinji

O avtorju


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.