Lepe, opojno dišeče in okusne maslenice
Maslenice (Hemerocallis) so strokovno ime dobile iz grških besed za dan (Hemera) in lepota (Kallos), ki pojasnita, da njihova lepota traja le en dan. Posamezni cvetovi maslenic namreč cvetijo le od jutra do večera.

Maslenice izvirajo iz Azije, kjer v divjini rastejo na vlažnih travnikih, pa tudi v visokogorju. Čeprav so znane kot nezahtevne rastline, ki dobro prenašajo sušo, bodo na vrtu hvaležne za dovolj vode in s hranili bogato, sončno rastišče. Na Kitajskem jih za prehrano in zdravje gojijo že več kot tisoč let.

PREBERITE TUDI:
Maslenice prispevajo svoj del k izraziti barvitosti vrta, tako po intenzivnosti barv kot tudi po detajlih barvnih odtenkov v posameznih cvetovih. Danes jih poznamo v na tisoče sortah, ki se razlikujejo po barvah, obliki cvetov in času cvetenja. Barvna paleta sega od kremno bele, marelične, rumene in oranžne pa vse do globoko rdeče, vinsko vijoličaste in skoraj črne. Klasični obliki zvezdastega cveta so se v sodobnih žlahtnjenjih pridružile tudi oblike z močno valovitim ali zavihanim robom ter cvetovi z izrazitimi očesi – kontrastno obarvanimi središči, ki dajejo vtis večdimenzionalnosti. Oko pri cvetu je lahko tanka črtica ali širok pas kontrastne barve, ki se žarkasto razliva po osnovni barvi cvetnega lističa.

Sortno pestrost dopolnjuje tudi čas cvetenja – zgodnje sorte zacvetijo že konec maja, pozne pa še avgusta. S pravilno kombinacijo lahko torej uživamo v barvitosti maslenic skoraj tri mesece.
Nasveti za gojenje
Najbolje uspevajo na sončnem rastišču v dobro pognojenih tleh. Hvaležne bodo za obilno plast organske snovi v obliki zastirke, ki zadržuje vodo v tleh. Marca (spomladi, ko vreme dopušča) odstranimo stare liste in začnemo dognojevati za cvet, dokler se ne pojavijo prvi cvetni popki.

Razmnožujemo z deljenjem po cvetenju. Šope rastlin izkopljemo, liste skrajšamo za tretjino. Šop razrežemo z ostrim nožem na želeno število delov. Vsak del naj ima vsaj en šop listov s pripadajočimi koreninami. Posadimo v lonce ali v gredo.
Mlade liste spomladi radi napadejo polži, cvetne popke pa lahko ogrožajo šiškarice, ki naluknjajo cvetove, še preden se odprejo. Maslenice gojimo v gredah skupaj z drugimi trajnicami s stebrastimi cvetovi, z okrasnimi rmani, orlicami … Kot kontrast listom jih lahko sadimo skupaj z grmovnicami, ki imajo rdeče oziroma rumene liste (Cotinus 'Royal Red', Physocarpus 'Diabolo' …).

Užitne in zdravilne
Na Kitajskem maslenice gojijo ne le zaradi okrasne vrednosti, temveč tudi kot zelenjavo in zdravilno rastlino že več kot tisoč let. Uporabljajo predvsem posušene cvetne popke, ki jih dodajajo juham, enolončnicam in riževim jedem. Sveži cvetovi imajo nežen, rahlo sladkast okus in lepo popestrijo solate, lahko pa jih napolnimo s kremnimi nadevi ali jih ocvremo v testu, podobno kot bučkine cvetove.

Maslenice vsebujejo antioksidante, nekatere sorte tudi blage alkaloide, zato se priporoča zmernost in uporaba le preverjenih užitnih vrst. Vse vrste sicer niso primerne za prehrano – starejše botanične vrste lahko povzročijo prebavne težave, zato je najbolje uporabljati moderne sorte, ki so v ta namen posebej vzgojene.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se