Sladko-kisle dobrote iz domačega ribeza in rabarbare
Ribez in rabarbara rasteta v veliko vrtovih in v tem času se lastniki verjetno že veselite njunega pridelka. Pri obeh rastlinah je ta po okusu specifičen kisel, tako, da je za marsikoga celo nekoliko prekisel. A, če boste preizkusili naslednje recepte, boste ribeza in rabarbare želeli le še več in več.

Ribez

Ribez uvrščamo med jagodičaste sadne vrste. Je zelo trpežna rastlina, ki pri nas brez težav prezimi, je tudi nezahteven in nas le z malo nege vsako leto nagradi s svojimi okusnimi plodovi. Tako ne preseneča, da so bile nekoč prav vse hiše obdane z rdečim, rumenim ali črnim ribezom. Predstavljal je pomemben vir koristnih hranil v prehrani, saj vsebuje veliko vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov. To še posebej velja za črni ribez, ki so ga v starih časih uporabljali celo kot zdravilo za številne bolezni in tegobe. Črni ribez lahko gojimo v obliki grma, rdečega pa tudi v obliki žive meje.
PREBERITE TUDI:
V kulinariki je ribez zelo cenjen, ker je zelo lepe barve in posebnega okusa. Rdeči ribez je tipično kiselkastega okusa, okus črnega ribeza pa je še bolj svojstven, morda celo nekoliko trpek. Rumeni ribez velja za najbolj nevtralnega. Če ribez ne raste na našem vrtu in ga kupimo v trgovini, moramo biti pri nakupu pozorni, da so plodovi sveže bleščeče barve, saj je v nasprotnem primeru že potekel njegov »rok uporabnosti«. Jagode lahko v hladilniku hranimo največ en dan, če ga imamo toliko, da ga ne moremo porabiti v enem dnevu, pa ga zamrznemo in shranimo v zamrzovalniku.

Iz ribezovih jagod lahko naredimo sokove, marmelade, džeme, mešamo pa ga tudi z drugim sadjem za pripravo marmelad, saj vsebuje dosti pektina. Iz ribeza lahko pripravimo tudi razne omake, imenitna je taka, v kateri z ribezom kombiniramo čebulo in jabolka. Slednja se najbolj poda k perutnini, drugače pa so ribezove omake odlične tudi za pripravo divjačinskega mesa. Prav tako iz ribeza lahko pripravimo liker in vino.
Ker je ribez bogat z vitaminom C, je uporaben tudi v domači medicini. Pomaga nam lajšati ledvična obolenja, z njim pa tudi krepimo imunski sistem. Iz mladih listov ribeza lahko pripravimo čaj.
Za pripravo opisanih receptov sem ribez nabrala v nasadu Linde Kogoj v vasi Prvačina. Gre za enega večjih nasadov ribeza pri nas, na njem pa gospa Linda goji več različnih sort.
Srednjeveški liker iz črnega ribeza

Sestavine:
- 1 l rdečega vina (merlot ali teran)
- 400 g sladkorja
- 500 g črnega ribeza
- 100 ml ruma
- nekaj klinčkov
- 1 kavna žlička cimeta
- 1 žlica soka limone
Priprava: Vino skupaj s sladkorjem skuhamo, ribez zmešamo s paličnim mešalnikom in ga dodamo vinu, nato še limono, cimet in klinčke. Vse skupaj prekuhamo, na koncu dodamo še rum in pustimo, da se ohladi. Ohlajeno precedimo, nalijemo v temne steklenice, zapremo ter damo v temen in hladen prostor. Privoščimo si ga, ko se želimo malce pocrkljati.
Pecivo z rdečim ribezom in proseno kašo

Sestavine:
- 3 drobna jajca
- 300 g prosene kaše (kašo skuhamo in dobro odcedimo)
- 1 jogurt LCA
- 100 g lističev mandljev
- 200 g rdečega ribeza
- 100 g sladkorja ali medu
- 3 zvrhane žlice pšeničnega zdroba
- vanilin sladkor
- 1 jušna žlica kandiranih pomaranč
- 1 kavna žlička pecilnega praška
- rum
Priprava: Rumenjake in sladkor penasto zmešamo, dodamo jogurt, pšenični zdrob, vanilin sladkor, kandirane pomaranče, pecilni prašek, rum ter kuhano in odcejeno proseno kašo. Na koncu vmešamo še stepene beljake. Maso vlijemo v namaščen pekač, lepo poravnamo in po vrhu posujemo z rdečim ribezom in mandlji. Vse skupaj postavimo v vročo pečico, pečemo slabih 20 minut pri 180 °C. Ko je pecivo pečeno, ga lahko posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo. Za prste obliznit …
Sirup iz črnega ribeza

Sestavine:
- 1 kg črnega ribeza
- 200 ml vode
- 400 g kokosovega sladkorja
- sok ½ limone
- malo cimeta
Priprava: Prebrane in očiščene ribezove jagode damo v posodo, dodamo vodo in sladkor, malo premešamo, pokrijemo in pustimo počivati 2 uri. Nato mešanico segrejemo do vrenja, da jagode počijo in iz njih izteče sok. Po tem, ko jih pretlačimo, dodamo sok limone in cimet, sok odcedimo in ga kuhamo še dobrih 30 minut. Tako pripravljen sirup natočimo v majhne steklenice in jih dobro zapremo. Pokrijemo s krpo, počakamo, da se ohladi, ter spravimo v temen in hladen prostor.
Rabarbara

Rabarbara je večletna trajnica, ki sicer sodi med zelenjavo, a se večinoma uporablja kot sadje. Je nezahtevna in je z njo malo dela, a je prvo leto po sajenju ne uporabljamo, ker mora utrditi korenine. Ima lepe vsemogočne liste, ki pa vsebujejo veliko oksalne kisline in zato niso užitni. Užitna so samo njena stebla, ki jih je treba pri starejši rastlini olupiti. Uporabljamo jih za solate, prikuhe, kompote, sirupe, čaje in pecivo. Še posebno okusna pa je priprava rabarbarine marmelade.
Rabarbarinih listov ne uporabljamo, ker so strupeni, prav tako ne olupkov in nitk stebel, ki so neuporabna. Priporočljivo je, da stebla nabiramo od marca do največ sredine julija, saj kasneje lahko vsebujejo za naše telo prevelike količine oksalne kisline. Od konca avgusta do jeseni bodo njeni nadzemni deli tako tudi lahko uspešno nabirali zalogo hranil za naslednjo sezono.
Marmelada iz rabarbare, jagod in vrtnic damaščank

Sestavine:
- 500 g stebel rdeče rabarbare
- 700 g jagod
- 300 g sladkorja
- šopek lističev vrtnice damaščanke
- ščepec cimeta
- sok 1 limone
- 500 ml naravnega jabolčnega soka
Priprava:
Stebla rabarbare očistimo, operemo in obrišemo. Potem olupimo nitke z nožem, stebelca narežemo na koščke. Jagode operemo, vsako narežemo na četrtine in vse skupaj damo v lonec. Dodamo sladkor po plasteh med rabarbaro in jagodami. Lonec pustimo pokrit na sobni temperaturi 4 ure, da se marinira. Mešanico jagod in rabarbare nato damo kuhat, vmes premešamo, pobiramo peno in dodamo jabolčni sok. Kuhamo 15 minut, nato dodamo sok limone, cimet in listke vrtnice, ki smo jim odstranili beli del lističa, saj je slednji grenak. Vse skupaj kuhamo dobrih 10 minut, nato odstavimo z ognja in nadevamo v ogrete kozarce. Napolnimo jih do vrha in zapremo.
Kozarce lahko obrnemo narobe za 10 minut, ohladimo in pospravimo. Tako pripravljena marmelada je imenitna za piškote, kreme, torte, pite ...

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se