Vse o vitaminu C, ki je ključnen za imunski sistem in presnovo
Vitamin C je pomemben pri krepitvi imunskega sistema, tvorbi kolagena in presnovi. Obstajajo različne oblike, kateri pa so najboljših prehranski viri vitamina?

V času hitrega tempa življenja, ko se vsakodnevno soočamo s številnimi okužbami in stresom, postaja vitamin C nepogrešljiv zaveznik našega zdravja. Ta močan antioksidant krepi imunski sistem in pripomore k tvorbi kolagena, ki je ključen za zdrave žile, kosti, kožo in zobe. Poleg tega izboljšuje absorpcijo železa in zmanjšuje utrujenost, s čimer podpira optimalno delovanje telesa. Reden vnos vitamina C iz naravnih virov, kot so sveže sadje in zelenjava, je zato ključ do ohranjanja vitalnosti in odpornosti, kar ga naredi še posebej dragocenega.
- Najboljši vitamini za podporo vašemu zdravju: Kako izbrati prave
- Zakaj je vitamin B tako pomemben in kako ga vključiti v prehrano?
Vloga vitamina C v Telesu
Vitamin C je nepogrešljiv antioksidant, ki med drugim:
- Krepi imunski sistem: Pomaga telesu pri obrambo pred okužbami, zlasti med intenzivno telesno dejavnostjo.
- Podpira tvorbo kolagena: Kolagen je ključen za zdravje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob.
- Povečuje absorpcijo hranil: Prispeva k boljšemu vsrkanju železa in drugih pomembnih snovi.
- Izboljšuje delovanje živčnega sistema: Prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti ter podpira psihološko ravnovesje.
Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je potrdila te zdravstvene trditve, kar dodatno potrjuje pomembnost rednega vnosa vitamina C.

Absorpcija in presnova
Vitamin C se v tankem črevesu pri običajnih vnosih vsrka med 80 in 90 odstotki. V telesu najdemo najvišje koncentracije tega vitamina v belih krvničkah, nadledvičnih žlezah, možganih in hipofizi, medtem ko se presežek hitro izloči z urinom. To pomeni, da je za optimalno delovanje potrebno zagotoviti reden vnos iz prehrane.
Pomanjkanje in predoziranje
Pomanjkanje: Dolgotrajno nizka raven vitamina C lahko povzroči skorbut, ki se kaže s bolečimi in otečenimi dlesnimi, počasnim celjenjem ran ter izčrpanostjo. Poleg tega pomanjkanje oslabi imunski sistem, kar povečuje tveganje za srčne bolezni in raka.
Predoziranje: Presežki, večji od 2000 mg, se izločijo z urinom, vendar lahko dražijo želodec in črevesje ter vplivajo na raven bakra, kar lahko vodi do nastanka ledvičnih kamnov.
Različne oblike vitamina C
Vitamin C je na voljo v več oblikah, vsaka s svojimi posebnostmi:
Askorbinska kislina: Najpogostejša oblika, ki pa jo telo ne more popolnoma izkoristiti, saj se presežek hitro izloči.
Kalijev askorbat: Kalijeva sol vitamina C, ki izboljšuje absorpcijo v celice in krepi njihovo odpornost proti prostim radikalom.
Natrijev askorbat: Nekisla oblika, primerna za ljudi z občutljivim želodcem ali tiste, ki se izogibajo kislim snovem.
Liposomski vitamin C: Napredna oblika, kjer liposomi omogočajo boljšo absorpcijo in zaščito pred oksidacijo. Ta oblika je primerljiva z intravenskim vnosom in je odlična alternativen način za izboljšanje biološke razpoložljivosti vitamina C.

Kuhanje in stabilnost vitamina C
Veliko se govori o izgubi vitamina C med kuhanjem, a dejstva so naslednja:
Načini kuhanja: Manj vitamin C se izgubi pri segrevanju z mikrovalovi ali na sopari, medtem ko se pri kuhanju v vreli vodi izgubi več, včasih celo do polovice.
Shranjevanje: Dolgotrajno shranjevanje kuhanih živil, še posebej na zraku, lahko povzroči postopno razpadanje vitamina C.
Pijače: Mit, da limonin sok v vročem čaju uniči vitamin C, ni točen – pri običajnem postopku se večina vitamina ohrani. Vendar pa ustekleničene pijače s časom izgubijo svojo vsebnost.
Prehranski viri vitamina C
Najboljši viri vitamina C prihajajo iz rastlinskega izvora:
Zelenjava: Paprika, brokoli, cvetača in krompir, ki je v Sloveniji pomemben vir in lahko prispeva do 20 % priporočenega dnevnega vnosa.
Sadje: Jagodičevje in agrumi so prav tako bogati z vitaminom C, čeprav limona ni najbogatejši vir.
Dnevni vnos: Priporočen dnevni vnos za odrasle je okoli 80 mg, kar je enostavno doseči z uravnoteženo prehrano. Večina prebivalcev s pestro prehrano že zadosti potrebam, zato prehranska dopolnila niso vedno potrebna.
Vitamin C je ključen antioksidant, ki igra osrednjo vlogo pri krepitvi imunskega sistema, tvorbi kolagena in optimizaciji presnovnih procesov. S pravilnim vnosom iz sveže zelenjave in sadja lahko učinkovito podpiramo naše zdravje, zmanjšamo tveganje za številne bolezni in izboljšamo splošno počutje. Reden vnos, skupaj z zavedanjem o pravilnih postopkih kuhanja in shranjevanja, zagotavlja, da telo prejme vse koristi tega dragocenega vitamina.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se