Kako nevarno je uživanje tekočih rumenjakov?
Tekoči rumenjaki so pravi kulinarični užitek, a jih na jedilnikih spremlja opozorilo. So res tako nevarni? Takole pojasnjujejo strokovnjaki …

Jajce na oko z lepo tekočim rumenjakom je eden tistih majhnih užitkov življenja, ki gredo še posebej v slast. Kaj pa opozorila, da lahko zaužitje slabo toplotno obdelanih jajc poveča tveganje za okužbo s povzročitelji bolezni, kot je salmonela? Morda ste se tudi vi že kdaj vprašali, ali je uživanje tekočega rumenjaka res nevarno? Pa preverimo, kaj na to temo poreče dr. Darin Detwiler, profesor in strokovnjak za varno prehrano in kakšne smernice podaja Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Zakaj toliko opozoril glede tekočih rumenjakov?
Osnovno dejstvo je, da so jajca lahko prenašalec bakterije Salmonella, ki lahko povzroči zastrupitev s hrano. Večina jajc je sicer popolnoma varnih, a obstaja majhna možnost, da ravno tisto, ki ga pojeste, vsebuje to bakterijo. Problem nastane, ker tekoč rumenjak pogosto ne doseže temperature, ki bi bakterijo uničila.

Kakšna je torej varna temperatura za pripravo jajc?
Če jajce pripravljate doma, bi moral rumenjak doseči 71 stopinj Celzija, da je popolnoma varen za zaužitje. Pri tej temperaturi bi se morebitna salmonela uničila, kar bistveno zmanjša tveganje za okužbo. Druga, precej bolj zapletena možnost je, da jajca pasterizirate pri 54 stopinj Celzija in jih tako ohranite na tej temperaturi vsaj eno uro, kar pa pri kuhanju doma ni ravno izvedljivo.
V praksi je tako, da če zjutraj pripravite jajce na oko in pustite, da rumenjak ostane tekoč, ta najverjetneje ne doseže 71 stopinj Celzija. Če je jajce okuženo (po podatkih Centra za nadzor in preprečevanje bolezni - v nadaljevanju CDC, je to približno 1 na 20.000 jajc), lahko pride do zastrupitve s hrano.
Kako resno je tveganje?
Salmonela ni nedolžna. Po ocenah ameriškega CDC vsako leto povzroči približno 1,35 milijona okužb. Simptomi vključujejo glavobol, trebušne krče, slabost, bruhanje in drisko, ki običajno trajajo od štiri do sedem dni. Čeprav za večino zdravih odraslih z močnim imunskim sistemom okužba mine brez hujših posledic, obstajajo skupine, pri katerih je tveganje precej večje. Mednje spadajo majhni otroci, nosečnice, starejši in osebe z oslabljenim imunskim sistemom. Za te skupine je priporočljivo, da se uživanju tekočih rumenjakov izognejo.

Kaj pa pri nas v Sloveniji, kako številčne so okužbe?
»V letu 2025 smo do vključno 16. tedna prejeli 61 prijav salmonelnih okužb, zbolelo je 33 žensk in 28 moških. Najvišja stopnja obolevnosti zaradi salmonelnih okužb je bila v podravski in pomurski statistični regiji (7,0/100.000 prebivalcev) ter pri otrocih do prvega leta starosti. Zabeležili smo en salmonelni izbruh med družinskimi člani,« pojasnjujejo na Inštitutu za javno zdravje, kjer so za javnost pripravili naslednja priporočila za uporabo jajc, ki se sicer glede temperaturnih nasvetov malce razlikujejo od ameriških priporočil.
- odsvetujemo uživanje surovih jajc, kakor tudi živil, ki vsebujejo surova jajca (doma pripravljena majoneza, sladoled, kreme …);
- prav tako odsvetujemo uživanje naslednjih oblik priprave jajc: mehko kuhano jajce, jajce na oko, rahlo zakrknjeno jajce oziroma katerokoli drugo obliko priprave jajc, pri kateri ostaja vsebina jajca povsem ali delno tekoča;
- varna so le zadostno toplotno obdelana jajca oziroma jedi iz jajc: jajce kuhamo toliko časa, da se strdi tudi rumenjak (trdo kuhano jajce), oziroma središčna temperatura živila naj bo nad 70 stopinj Celzija;
- jajca in jedi iz jajc so hitro pokvarljiva živila, zato jih porabimo čim prej po pripravi;
- gotove jedi iz jajc shranjujemo do zaužitja pri naslednjih priporočenih temperaturah shranjevanja: tople jedi iz jajc shranjujemo pri temperaturi nad 63 stopinj Celzija, hladne jedi v hladilniku pri temperaturi pod 4 stopinj Celzija.
Se vam zdi, da strokovnjaki pretiravajo z opozorili glede uživanja manj toplotno obdelanih jajc? Odločitev o previdnosti je seveda povsem vaša. Je pa verjetno kar modro, da svojega zdravja ne ogrožate po nepotrebnem in raje poskrbite, da je jajce varno za zaužitje.
Morda vas zanima še:
Kje pa se še lahko okužite s salmonelo?
Najbolj preprost trik za pripravo poširanega jajca

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se