Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Tako lahko preprečite napenjanje


V.M.
29. 12. 2024, 11.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Vas pogosto pesti napenjanje? Uživate enako ali vsaj podobno hrano, kot vaši domači, a običajno le vas mučijo plini? Preverite, kako si lahko pomagate na naraven način …

Profimedia
Nepravilna prehrana pogosto povzroči napenjanje ...

Po vstopu v želodec, se hrana, ki ste jo zaužili, razgradi na manjše sestavine, slednje pa se vsrkajo v tenko črevo. Črevo seveda ne se vsrka vseh sestavin, neprebavljena hrana tako potuje po prebavilih, vse dokler kot odpadek doseže debelo črevo. In prav tukaj nastajajo plini, ki vam povzročajo nemalo nevšečnosti. Bakterije v črevesju namreč fermentirajo hrano, kar je zlasti neprijetno, če omenjene bakterije zaidejo v tenko črevo. Fermentacija na tej stopnji povzroči povečanje vetrov, ki so lahko znak neravnovesja bakterij v črevesju. Nastali plini so lahko povzročajo sila neprijetne občutke, ki jih poleg neugodja spremlja tudi bolečina.

Kako si pomagati?

1.    Izogibajte se sledečih živil: stročnice, zelje, čebula, brokoli, ohrovt, jabolka, mlečni izdelki (v primeru laktozne intolerance).

2.    Hrano vedno jejte počasi, pri čemer poskrbite, da jo boste dobro prežvečili. Ne hlastajte, saj boste tako pogoltnili preveč zraka, ki vodi v napenjanje.

3.    Žvečite kumino.

4.    Uživajte janežev ali komarčkov čaj, ki učinkovito blaži napenjanje. Dodate mu lahko tudi kumino. Najbolje je, da si napitek pripravite takoj po jedi.

5.    Pripravite si ingverjev poparek. Ingver namreč odpravlja prebavne motnje, ki jih spremljajo vetrovi.

6.    Znake napihnjenosti odpravlja tudi peteršiljev čaj. Čajno žličko svežih listov prelijte z 2 dcl vrele vode in pustite stati 15 minut.



Pexels
Naravna pomoč pri izkašljevanju

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.