Divje zelišče, ki bo čudežno pozdravilo kašelj
Ne zamudite nabiranja divjega zelišča, ki ga mnogi zamenjujejo za cvetlico, a v resnici v sebi skriva učinkovine, ki učinkovito odpravljajo številne tegobe.

Divje zelišče, ki bo čudežno pozdravilo kašelj
Pljučnik (Pulmonaria officinalis) je zdravilna rastlina, ki se že stoletja uporablja predvsem za lajšanje težav z dihali. In ravno od tu izhaja ime rastline, latinska beseda pulmo namreč pomeni pljuča, kar nakazuje na njeno tradicionalno rabo.
Pljučnik cveti od marca pa vse do konca maja, našli pa ga boste ob gozdnih obronkih in travnikih, saj mu godijo vlažna območja. Ko se boste odpravili na sprehod po naravi, se spomnite na naš nasvet in naberite bogat šopek te zdravju koristne rastline, ki vam bo služila kot učinkovito sredstvo za lajšanje težav z dihali, ledvicami in vnetji.
Napotki za pravilno sušenje pljučnika
Pljučnik je seveda potrebno posušiti. To storite tako, da z rastline osmukajte cvetove in liste, ki jih nato razporedite v tankem sloju na čisto bombažno ali papirnato podlago ter posušite na temnem, zračnem in suhem prostoru, kjer temperatura ne presega 35 °C. Med sušenjem jih občasno nežno premešajte, da se enakomerno posušijo. Ko listi in cvetovi ob dotiku šelestijo in se zlahka drobijo, so dovolj suhi in jih shranite v steklen kozarec ali papirnato vrečko, stran od svetlobe in vlage.

Kako koristen je pljučnik za naše zdravje?
Da pljučnik blagodejno vpliva na naše zdravje, ste zagotovo že slišali. A kako natanko? Kot smo že omenili, je najbolj poznan po svojem delovanju na dihala, saj učinkovito blaži suh in dražeč kašelj, pomaga pri bronhitisu, prehladu, angini ter vnetjih grla in glasilk. Obenem obnavlja sluznico dihal, kar je še posebej koristno za kadilce in za okrevanje po dolgotrajnem kašlju. Ob zunanji uporabi, denimo kot obkladek ali mazilo, pospešuje celjenje ran, ureznin in vnetij kože. Zaradi svojega adstringentnega delovanja lahko ugodno vpliva tudi na prebavila, kjer lajša težave, kot sta driska ali blaga vnetja. Pljučnik pa deluje tudi kot naravni tonik za imunski sistem, saj njegove antioksidativne učinkovine krepijo splošno odpornost organizma.
Učinkovine v pljučniku
Za bolj vedoželjne bralce dodajamo tudi seznam najpomembnejših učinkovin. Pa kar preverimo, kaj koristnega se nahaja v pljučniku:
Sluzi (mukopolisaharidi) – Pomirjajo in zaščitijo sluznico dihal. – Učinkovito blažijo dražeč kašelj in vneto grlo.
Saponini – Redčijo sluz in olajšajo izkašljevanje. – Imajo blago protimikrobno delovanje.
Tanin (čreslovine) – Delujejo adstringentno (zategovalno), kar pomaga pri vnetjih in manjših krvavitvah. – Uporabni tudi pri blaženju vnetij prebavil.
Flavonoidi – Antioksidanti, ki ščitijo celice pred poškodbami prostih radikalov. – Pomagajo krepiti imunski sistem.
Kremenčeva kislina (silicij) – Krepi vezivna tkiva, kožo, nohte in lase. – Koristna za regeneracijo dihalnih poti.

Pripravki iz pljučnika
Iz pljučnika lahko pripravimo številne zdravju koristne pripravke. Mi vam predstavljamo čaj, sirup in mazilo, ki vsak na svoj način podprejo zdravje.
- Čaj
Iz posušenega pljučnika si lahko pripravite izvrsten čaj, ki vam bo služil kot prva pomoč, ko vam bo ponagajalo zdravje. Gre za tradicionalno zdravilo, ki se je uveljavilo kot odlično sredstvo za lajšanje dihalnih obolenj in težav s kašljem.
Priprava: 1 čajna žlička posušenih listov pljučnika zadostuje za skodelico vrele vode. Pustite stati od 5 do 10 minut, nato pa precedite. Na dan lahko zaužijete 2–3 skodelice. V pomoč vam bo zlasti pri kašlju ali vnetem grlu.
- Sirup
Izdelate lahko tudi sirup, ki ga pripravite iz zelo močnega pljučnikovega čaja. Vse kar morate storiti je, da precejeni tekočini dodate sladkor ali med ter nekaj kapljic limoninega soka, nato pa vse skupaj nežno prevrite in prelijte v temno steklenico. Ohlajen pripravek dobro zatesnite in shranite na hladno, temno mesto.
- Zeliščno mazilo
Mazilo iz pljučnika je odlično za pomiritev razdražene kože, odrgnin, blažjih ekcemov in suhe kože. Potrebujete dve pesti posušenih listov in cvetov pljučnika, 150 ml kokosove maščobe ali svinjske masti (alternativno: karitejevo maslo) in žlico čebeljega voska, kar vam bo služilo za pridobitev mazljive teksture.
Postopek: Pljučnik rahlo zdrobite in ga na nizki temperaturi (najbolje v vodni kopeli) vsaj eno uro počasi segrevate v maščobi. Nato maščobo precedite skozi gazo ali fino cedilo. Sedaj dodajte nariban čebelji vosek, ki ga pogrejete do te mere, da se stopi, nato pa vse skupaj nalijete v čiste lončke. V zaključnem koraku pripravek še ohladite in shranite v hladilnik ali temen prostor.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se