© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Recept: Slana pita z bučo


Revija Liza Maja
5. 10. 2022, 15.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Mmmm, ste za malo drugačno slano pito? Takšno, ki jo boste obogatili z hokaido, kislo smetano in sirom ...

Slana pita z bučo.jpg
profimedia
Slana pita z bučo.jpg

Kaj potrebujemo?

Za testo:   

  • 300 g navadne moke   
  • 1/2 žličke soli   
  • 1 jajce   
  • 2 žlici mleka   
  • 150 g masla

Za nadev:   

  • 1 majhna buča hokaido   
  • nekaj kapljic olivnega  olja   
  • sol, mlet črni poper   
  • maslo   
  • ostra moka   
  • 125 g kisle smetane   
  • 4 jajca   
  • ščepec muškatnega   oreščka   
  • pest žajbljevih listov   
  • 50 g gorgonzole   
  • 100 g trdega sira (npr.   gauda) 

    ##IMAGE-1295046##

Postopek priprave

  1. Iz moke, soli, jajca, mleka in zmehčanega masla naredimo gladko  testo. Zavijemo ga v folijo in pustimo na hladnem vsaj 120 minut.

2. Bučo operemo, posušimo in narežemo na krhlje. Z žlico odstranimo  semena  in  koščke  buče  damo  na  pekač.  Zalijemo  z  oljem,   solimo, popramo in pečemo v pečici na 180 °C približno 20 minut.

3. Pekač  s  premerom  približno  24  cm  namastimo  z  maslom  in   potresemo  z  grobo  moko.  Testo  razvaljamo  in  damo  v  model.   Dno  prebodemo  z  vilicami,  pokrijemo  s  papirjem  za  peko,  nanj    damo suhi fižol in pečemo v pečici pri 180 °C približno 15 minut.   Nato odstranimo papir in fižol ter pustimo, da se testo ohladi.

4. V  skledi  zmešamo  kislo  smetano  z  jajci,  muškatnim  oreščkom,   pol porcije narezanega žajblja, gorgonzolo, soljo in poprom. Nadev   damo na testo, posujemo z naribanim trdim sirom in bučnimi krhlji.   Pečemo pri 180 °C približno 45 minut. Pito pred serviranjem potresemo z žajbljevimi listi, ki jih lahko na kratko popražimo z malo olja.



© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.