© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kako pravilno pripraviti domač sivkin sirup?


V. M.
9. 7. 2020, 13.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Sivkin sirup je odličen za pripravo osvežilnih poletnih pijač, dodate ga lahko tudi koktajlom.

domač sivkin sirup.jpg
Profimedia

Za pripravo sivkinega sirupa ni primerna vsaka vrsta. Potrebovali boste pravo sivko – Lavandulo angustifolio, saj drugih v kulinarične namene ne uporabljamo zaradi prevelike količine kafre.

Potrebne sestavine

•    2 dcl vode


•    200 g sladkorja
•    jušna žlica posušenih sivkinih cvetov

     (suhi cvetovi imajo močnejšo aromo)
•    8 g citronske kisline (po želji)

Priprava sivkinega sirupa

Pri nizki temperaturi stopite vodo in sladkor, pri čemer sestavine ves čas mešajte, da se med seboj lepo povežejo. Sivkine cvetove sladki zmesi dodajte še preden bo le-ta zavrela. Sledi naj nežno mešanje, cvetovi naj blago brbotajo še 3 minute.  Kmalu vas bo razveselil pogled na gost sirup, ki ga je potrebno povsem ohladiti.

Ohlajen sirup sedaj precedite in prelijte v sterilizirano stekleničko, ki jo dobro zatesnite in shranite v hladilnik. V kolikor želite pripravite sirup z intenzivnejšo aromo, pustite sladkorno tekočino  stati 24 ur. Aromatičen sirup je potrebno porabiti v roku enega meseca.

sivkin sirup z limono.jpg
Profimedia
Osvežila sivkina limonada

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.