Poletne enolončnice
Večinoma jih lahko skuhamo kakšen dan prej in potem dodajamo manj obstojna živila, recimo krompir ali testenine. Recepti so za štiri.

Zelena enolončnica
Potrebujemo zavitek zamrznjenega graha, večji por, glavo cvetače, pol lončka kisle smetane, žlico ali dve parmezana, jušno kocko in začimbe.
Grah in narezan por zalijemo s toliko vode, da sta pokrita, dodamo jušno kocko in skuhamo do mehkega, kar ne traja več kot deset, petnajst minut. Cvetačo razdelimo na cvetove in jo skuhamo posebej, vodo odlijemo, cvetačo pa dodamo k preostali zelenjavi. Zakaj cvetačo posebej? Ker se tako okusi manj pomešajo, kar jedi samo koristi.
Enolončnici dodamo kislo smetano in parmezan, rahlo prevremo in poskusimo, ali treba dosoliti.
Piščanec po lovsko
Potrebujemo manjšega piščanca, veliko čebulo, veliko zeleno papriko, 20 dag šampinjonov, žlico posušenih jurčkov, 2 žlici črnih oliv, olje in začimbe ter 35 dag širokih rezancev.
Piščanca zrežemo na manjše kose in jih opečemo na malo olja. Meso poberemo iz ponve in na maščobi prepražimo najprej sesekljano čebulo, da porumeni, nato dodamo na kvadratke zrezano papriko, nalistkane šampinjone ter namočene in zrezane jurčke. Malo podušimo, nato dodamo meso, zalijemo s toliko vode, da je jed pokrita, in dušimo 25 minut. Proti koncu solimo, popramo in dodamo še olive ter 2 žlici paradižnikovega koncentrata. Medtem skuhamo široke rezance, da so še trdi na ugriz, jih odcedimo in primešamo k piščancu v omaki.
Skutne kroglice z gobami
Potrebujemo 3 mlade čebule, rezino gnjati, 40 dag šampinjonov, 20 dag skute, 20 dag moke, jajce, 1 dl sladke smetane, olje in začimbe.
Čebulo zrežemo na kolobarje, šampinjone na četrtine, gnjat na kockice. Vse našteto damo hkrati v kozico, prilijemo 2 žlici olja in dušimo 15 minut. Solimo, popramo, prilijemo smetano in nekaj žlic mleka, vremo še 2 minuti, nato pa stresemo v kozico še skutne kroglice, ki jih naredimo takole: zmešamo skuto, jajce in moko, dobro pregnetemo, oblikujemo za oreh velike kroglice in jih kuhamo v slanem kropu 15 minut.
Zelenjavna ponev
Potrebujemo veliko čebulo, 2 jajčevca, 12 velikih strokov fižola, 2 papriki, 2 paradižnika, pest črnih oliv, 2 žlici rozin, olje in začimbe.
Čebulo sesekljamo in jo na dveh žlicah olja steklasto popražimo. Dodamo na kocke zrezane jajčevce, na koščke zrezan stročji fižol, na kvadratke zrezano papriko in na kocke zrezan paradižnik. Solimo, popramo in dušimo četrt ure, nato dodamo rozine in olive ter dušimo še deset minut. Vmes prilivamo vodo, če je treba. Ponudimo s kuhanim krompirjem ali kruhom.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se