Kako uporabiti žafran?
Žafranu pravijo tudi rdeče zlato ali kralj začimb.

Žafran uspeva v vremensko ugodnem pasu, ki se razteza od Španije prek Sredozemlja in Bližnjega vzhoda do Kašmirja, nekaj žafrana pa, presenetljivo, pridelajo tudi v višjih legah v Švici, Nemčiji in, kdo bi si mislil, celo našem Tolminu. O njegovi priljubljenosti po vsem svetu pričajo številni tradicionalni recepti, v katerih je žafran ključna sestavina – francoska enolončnica bouillabaisse, španska paella, italijanski risotto alla Milanese, maroški pilaf in tagine, iranski tahchin, libanonski kibbeh, indijski korma, biryani in kulfi …

Izjemen okus, aroma in barva
Gotovo so k priljubljenosti žafrana nekoliko prispevali njegova skrivnostnost, ki izhaja iz pestrih zgodovinskih anekdot in mitov z vseh koncev sveta, ekskluzivna in zahtevna pridelava ter številni blagodejni učinki na zdravje. A v ospredju, vsaj za nas v uredništvu revije Dober tek, vendarle ostaja njegov bogati okus, ki ga številni opisujejo s pridevniki: meden, senen, travnat in žameten. Ta edinstveni okus lahko dosežemo le z ustrezno uporabo začimbe.
Nitke lahko uporabimo cele ali pa jih pred pripravo jedi zdrobimo med dlanmi. Iz njih lahko izdelamo tudi prah, tako da jih skupaj z malce sladkorja zmeljemo v možnarju. Njihov okus bo še posebno intenziven, če jih bomo pred uporabo namočili v manjši količini tople tekočine (vode ali jušne osnove), ki pa ne sme presegati 80 ⁰C. Če želimo, da v jedi pride do izraza intenzivna barva žafrana, nitke pred uporabo popražimo na maslu.
Čudoviti svet žafrana smo raziskovali v septembrski številki revije Dober tek, nekaj receptov pa smo za vas zbrali tudi na tej povezavi.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se