Ministrstvo prejelo vlogo za zaščito proizvoda »zasavska jetrnica«
Jetrnice so bile vedno glavna poslastica že na večerji ob zaključku kolin.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je prejelo vlogo za zaščito proizvoda »zasavska jetrnica« z zaščiteno geografsko označbo.
Vlogo za zaščito proizvoda »zasavska jetrnica« je na ministrstvo vložila Kmetijsko gozdarska zbornica, ki zastopa proizvajalce »zasavske jetrnice«. »Zasavska jetrnica« je pasterizirana mesnina in je izdelana iz svinjskega plečeta ali stegna, obrane kuhane svinjske glave s podgrlino, svinjskih jeter, kuhane kože, kuhane prosene kaše, surove čebule, česna, kumine in začimb, zato je zanjo značilen okus po jetrih in kumini. Nadev se napolni v svinjsko črevo premera 36–40 mm in na obeh koncih ročno zašpili z leseno špilo. »Zasavska jetrnica« se lahko proizvaja samo na območju Zasavja, ki ga sestavljajo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija. Zaščita »zasavske jetrnice« temelji predvsem na tradiciji njene izdelave na geografskem območju in njenem slovesu, viri pa izdelovanje jetrnih klobas povezujejo z rudarskim življem v Zasavju.
Specifikacija za zaščito »zasavske jetrnice« in enotni dokument sta objavljena na povezavi Sheme kakovosti in zaščiteni kmetijski pridelki in živila.
Morebitne pripombe na objavljena dokumenta lahko fizične ali pravne osebe s pravnim interesom pošljejo najkasneje do ponedeljka, 26. maja
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se