Gasilci skuhali najboljšo "župo" na Šentjurjevem
Na tekmovanju v kuhanju kisle »župe« so gasilci pometl s konkurenco

Minuli konec tedna je Zgornji trg v občini Šentjur oživel, zahvaljujoč 33. prireditvi Šentjurjevo. Vrhunec dogajanja je bila sobota, ko so se v krasnem sončnem vremenu zvrstili pohod, tekmovanji v kuhanju kisle »župe« in v vlečenju vrvi, nastopi glasbenikov … Medtem ko je bilo na stojnicah dopoldne mogoče kupiti vse, od copat do potice, se marsikdo zvečer ni branil obiska veselice. Oblast je simbolično ponovno prevzel lik dolgoletnega župana, skladatelja in zdravnika Gustava Ipavca.

Krasna vremenska napoved je na Šentjurjevo privabila lepo število obiskovalcev. Že zjutraj so se zbrali ljubitelji gibanja in se iz šentjurskega športnega parka podali proti Rozaliji in Botričinici. Krog so sklenili pod kostanji v Zgornjem trgu, kjer jih je čakalo okrepčilo. Otroci so tam spremljali trike čarodeja, medtem ko je vrt Ipavčeve hiše zavzela čarovnica Mici in nadebudnežem s pomočjo predstave približala pravljični svet.

Šentjurjev sejem je na številnih stojnicah ponujal izdelke domače in umetnostne obrti, kulinarične dobrote, čebelarske, medičarske in lončarske izdelke … Veliko pozornosti je pritegnilo tekmovanje v kuhanju tradicionalne kisle »župe«. Letos je šlo za nekakšen superfinale, saj so kuhalnico vihtele ekipe, ki so na tekmovanjih v preteklih letih domov že odnesle zmago. Nad svojimi kotlički so bdele ekipe OŠ Hruševec, Gasilske zveze Šentjur, Govedorejskega društva Šentjur, Šeste primestne četrti Kameno-Botričnica, KS Šentjur – Rifnik, Moškega pevskega zbora skladateljev Ipavcev Šentjur, časopisa Šentjurčan, Folklorne skupine 63 in Podružnične osnovne šole Blagovna. Najboljšo kulinarično poslastico je po izboru strokovne komisije tokrat zakuhala ekipa iz gasilskih vrst. »Posebnih priprav nismo imeli. Stavili smo na recept, s katerim smo zmago osvojili že predlani. Verjeli smo, da bomo z njim spet skuhali najboljšo kislo »župo«, in res nam je uspelo,« je dejal predsednik GZ Šentjur Aleš Guzej. Gasilci so po njegovih besedah uporabili kakovostno meso, svinjske parklje in nekaj skrivnostnih sestavin, ki jih niso želeli razkriti. Morda bodo zmagovalno jed ponudili na kateri od gasilskih veselic.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se