FOTO: Na Rečici ob Savinji že tradicionalno obeležili praznik štrukljev
Na gasilskem poligonu v Grušovljah je na zadnji avgustovski dan ponovno zaživel festival štrukljev – Štrukljifest.

Festival je ob 13. uri odprl častni gost Jernej Kuntner. Obiskovalci so nato v objemu živahne harmonike, ljudskega petja in razigranega koraka folklornih plesalcev stopili v srce slovenske kulturne dediščine in obudili vasico na Gmajni kot pravo vasico štrukljev.
Na voljo je bilo skoraj 40 različnih vrst štrukljev, od sladkih in slanih do pehtranovih. Poskrbljeno je bilo tudi za bogat kulturni program, v katerem niso manjkali niti rokodelci, folklorne skupine, ljudski pevci in mladi glasbeniki. Obiskovalce je na odru navdušil tudi Omar Naber.

Ohranjajo kulturno dediščino štrukljev
Štruklji že od nekdaj veljajo za zelo priljubljeno slovensko tradicionalno jed, ki jo lahko postrežemo kot glavno jed, sladico ali prilogo. Na ozemlju Slovenije jo pripravljajo že več stoletij. Prvi recept za štruklje je leta 1589 napisal kuhar na nadvojvodskem dvoru v Gradcu, in sicer jih je označil kot slovenske pehtranove štruklje. Na največjem festivalu štrukljev v Sloveniji na Rečici ob Savinji so tako tudi letos bili na voljo štruklji različnih okusov. Z njimi se je predstavilo več kot deset različnih ponudnikov.

»Štrukljifest je edinstven kulinarično-kulturni dogodek, ki na prijeten in doživet način oživlja staro kulinarično dediščino štrukljev ter povezuje domače prebivalce, lokalne ustvarjalce in obiskovalce iz cele Slovenije ter tujine. Festival ima poseben pomen za našo vasico in celotno dolino, saj z njim ne le ohranjamo kulturno izročilo, temveč hkrati spodbujamo razvoj turizma, privabljamo goste in bogatimo doživetja za vse, ki letujejo v naši dolini ali potujejo po Sloveniji,« so poudarili v Kulturnem turističnem društvu Bazilika, ki je organiziralo dogodek.

Skrivna sestavina so obiskovalci
Na letošnjem Štrukljifestu je bilo poskrbljeno za še bogatejši program, poseben poudarek je bil tudi na zgodovini kraja, ki jo je zbral Marko Jeraj – z edinstveno dokumentacijo o žagah, mlinih in splavarstvu v dolini. Predstavili so se različni rokodelci, ljudski glasbeniki, mladi pevci in folklorne skupine. Na voljo so bili tudi pester otroški program in igre, manjkala nista niti mednarodni in literarni kotiček.
»Če so štruklji glavna jed, so obiskovalci tista skrivna sestavina, brez katere jed nima pravega okusa. In prav zato je bil letošnji Štrukljifest tako poseben – ker smo ga skuhali skupaj,« so še poudarili organizatorji, ki že napovedujejo, da bo festival naslednje leto prinesel novo dogajanje in tudi številne nove okuse štrukljev.

E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se