© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 4 min.

Zgornjesavinjčani lahko v kristalni led ujamejo tudi zlate lističe


novi-tednik
Sintija Jurič
26. 7. 2025, 05.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Jure, Luka in Martin izdelujejo kocke ledu, ki se topijo kar tri ure.

skupinska.jpeg
Osebni arhiv
Za blagovno znamko Arctic Luxury Ice stojijo Luka, Jure in Martin. Vsi prihajajo iz Zgornje Savinjske doline.

Za večino so ledene kocke le preprost dodatek za hlajenje pijače, ki mu ne posvečajo posebne pozornosti. A tiste, ki nastajajo v Zgornji Savinjski dolini, so rezultat natančnega ročnega dela, premišljenega postopka in izjemno čiste izvirske vode iz Kamniško-Savinjskih Alp. »Glavni značilnosti naših ledenih kock sta popolna prosojnost in daljša obstojnost. Z njimi želimo dvigniti vizualno doživetje pitja in ohraniti kakovost pijače, da bi ostala dobro ohlajena, a manj razredčena,« poudarjajo trije prijatelji, ki že skoraj pet let soustvarjajo blagovno znamko Arctic Luxury Ice.

Njihove butične ledene kocke lahko zasledimo v najprestižnejših restavracijah, tudi tistih, označenih z Michelinovo zvezdico. Zaradi majhnosti slovenskega trga so svojo ponudbo letos še nadgradili in začeli izdelovati tudi cenovno dostopnejše ledene kocke, ki so namenjene širši potrošnji.

sadje1.jpg
Osebni arhiv
Za različne priložnosti v led ujamejo tudi sadje in cvetje.

Spontana odločitev

Čeprav nihče od njih ni gostinec, so Jure Volčanžek, Luka Marolt in Martin Božič skupno strast našli v izdelavi ledenih kock. Zgornjesavinjčani, ki prihajajo iz gradbene, strojne in elektrostroke, so se povsem spontano odločili, da bodo na slovenskem trgu zapolnili vrzel v izdelavi sodobnih ledenih kock, ki so v tujini prisotne že kar nekaj časa. »Nek poletni večer smo pili koktajle, ki so bili zaradi hitrega taljenja ledu povsem razredčeni. Začeli smo se pogovarjati, kako bi lahko naredili kristalno čist led, ki bi se topil počasneje kot običajen led. Že naslednji dan smo se lotili raziskovanja trga in počasi začeli vzpostavljati svojo proizvodnjo,« je poudarila trojica, ki je svoje podjetje odprla tik pred epidemijo koronavirusa.

martin, jure.jpg
Andraž Purg
Martin in Jure poudarjata, da v ledu ni ujetega zraka in nečistoč, kar dosežejo s posebnim postopkom zamrzovanja.

Najpomembnejša je voda

S kristalnimi ledenimi kockami s popolnimi robovi, ki jih izdelujejo na Ljubnem ob Savinji, so slovenskim gostincem želeli ponuditi izdelek, ki bi dvignil vizualno doživetje pitja in ohranil kakovost pijače. S tem bi ostala dobro ohlajena, a manj razredčena. To so dosegli z izbiro kakovostne vode. »Naš prestižni led ni izdelan iz običajne pitne vode iz omrežja. Narejen je iz visoko kakovostne vode, ki izvira iz srca Kamniško-Savinjskih Alp, znanih po svojem vulkanskem izvoru. Ker voda teče iz vulkanskih kamnin, je izjemno čista, saj se vulkanska kamnina slabo topi,« je poudaril Martin in dodal, da so testirali ogromno različnih vod, a najboljšo so našli najbližje domu.

Pri izdelavi ledu posebno pozornost namenjajo tudi postopku. V svoji proizvodnji naenkrat izdelajo 150-kilogramske bloke leda, ki jih nato v različne oblike in mere ročno razrežejo s tračno žago. Pomembno je, da v njih ni ujetega zraka in nečistoč, kar dosežejo z enostranskim zamrzovanjem. Pri tem jim pomagajo še manjše črpalke, ki poskrbijo, da voda neprestano kroži. »Z leti smo dodobra preučili proces izdelave, a se vsako leto naučimo tudi kaj novega,« poudarijo zgovorni fantje, ki bloke ledu izdelujejo vsak teden, po dva bloka imajo vedno tudi na zalogi. »Velikokrat se namreč zgodi, da nas stranke pokličejo zadnji dan pred dogodkom. Če se le da, jim skušamo vedno ustreči,« pripomnijo.

20220816_052413000_iOS.jpg
Osebni arhiv
Njihove ledene kocke navdušujejo tudi najbolj zahtevne gostince po svetu.

Najprej v restavracijo s tremi »michelinkami«

Trojica je svoje ledene kreacije najprej zasnovala zelo butično. Z njimi so želeli doseči dovršeno, estetsko in prestižno raven. »Na trg smo prišli s prestižnim izdelkom, zato nismo vedeli, kaj pričakovati. Svoje ledene kocke smo najprej predstavili najboljšim slovenskim restavracijam in naša prva stranka je edina slovenska restavracija s tremi Michelinovimi zvezdicami,« je povedal Jure. Danes lahko njihove brezčasne kocke najdemo v številnih priznanih restavracijah doma in v tujini. Najdemo jih tudi v številnih koktajl barih, na festivalih in drugih dogodkih.

Ko govorimo o oblikah ledu, fantje poudarijo, da so pri kupcih najbolj priljubljeni kocke in kvadri, nekoliko manj priljubljena je sfera. Pri izbiri kocke, ki konča v kozarcu, sta namreč ključni prilagoditev velikosti kozarca in količina tekočine, ki jo vsebuje. »Kocke so primerne za koktajle z manj tekočine, ki so postreženi v nizkih kozarcih, kvadri so primernejši za koktajle v višjih kozarcih, sfere za kozarce s peclji,« poudarijo fantje, ki v svoje ledene mojstrovine za posebne priložnosti in dogodke pogosto ujamejo tudi cvetje, začimbe, sadje, zlate lističe in predmete. Led po naročilu pogosto personalizirajo tudi z logotipi podjetij ali različnimi napisi. »V led lahko ujamemo marsikaj,« dodajo v šali.

dogodki.jpg
Osebni arhiv
V večji kos ledu so ujeli tudi napis, ki označuje evropsko restavracijsko združenje JRE.

Zdaj tudi dostopnejši

Čeprav se je po njihovih besedah filozofija uporabe ledu predvsem po epidemiji koronavirusa zelo spremenila in so ljudje za kakovostne izdelke pripravljeni plačati tudi malo več, so se Jure, Luka in Martin odločili, da bodo spremenili celostno podobo blagovne znamke in svoj posel razširili na širši krog ljudi. »Spoznali smo, da je za izključno prestižni led slovenski trg premajhen. Ob že omenjenem prestižnem ledu, ki je narejen iz izvirske vode, smo zato letos v ponudbo dodali še dve novi liniji, ki sta cenovno dostopnejši širši javnosti.«

V novih dveh linijah led izdelujejo iz filtrirane pitne vode, s čimer skušajo ujeti razmerje med kakovostjo in cenovno dostopnostjo. V primerjavi z njihovim prestižnim ledom je nekoliko drugačno tudi pakiranje. »Z vsemi tremi linijami zdaj z ledom res dosežemo vse – od prestižnih dogodkov in restavracij do barov s koktajli, festivalov ter tudi ljudi, ki želijo naš led zgolj za domačo uporabo,« so še poudarili fantje, ki v svoji ledeni zgodbi še zdaleč niso rekli zadnje besede.

različne oblike.jpg
Andraž Purg
Različne oblike ledu

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.