Trapiste obudili tudi s čokolado in sirom



Dediščino trapistov, ki so v Posavju pustili neizbrisen pečat, so Posavci obujali v projektu s simboličnim imenom Trapistin. Po njegovim okriljem so oblikovali paleto kakovostnih novih produktov in rekonstruirali tudi enega izmed najbolj prepoznavnih produktov iz preteklosti, čokolado Imperial.
Trapisti, katerih red je bil leta 1664 ustanovljen v Franciji in so na Grad Rajhenburg prišli konec 19. stoletja, so bili dejavni na številnih področjih. Od vzgoje žit do sadjarstva, čebelarstva, govedoreje, sirarstva, vinogradništva ter izdelovanja čokolade in likerjev v tej regiji. Njihovo bogato znanje in izkušnje so postavili v ospredje v projektu, v katerem so moči združili Kulturni dom Krško, Regionalna razvojna agencija (RRA) Posavje, Hiša trt, vina in čokolade Kunej iz Brestanice ter Gostilna Šempeter iz Bistrice ob Sotli. Če so v prvi fazo predvsem analizirali trapistovsko dediščino in njene vplive, pa je v nadaljevanju napočil čas za konkretne produkte.
"Glavni rezultat je dejansko rekonstruirana čokolada v dveh verzijah, in sicer v čokoladni tablici in v tabličkah, rekonstruirana je tudi embalaža trapistovske čokolade, nastali pa so tudi različni novi izdelki, vključeni v štiri prodajna mesta, dve že obstoječi v Mestnem muzeju Krško in na Gradu Rajhenburg, ter dve novi v Hiši trt, vina in čokolade Kunej in Gostilni Šempeter. Ob tem smo izdali tudi katalog izdelkov in prodajnih mest, se pravi, da se to, kar smo v teh 16 mesecih ustvarjali, kaže tudi skozi te izdelke," je povedala vodja projekta Alenka Černelič Krošelj.
V zanimivem katalogu, ki ga je uredila Anita Radkovič, oblikovala pa Nina Sotelšek, se tako predstavlja več kot 40 različnih proizvajalcev iz šestih posavskih občin z zelo raznolikimi izdelki. Od rokodelskih in spominskih predmetov, povezanih z zbirkami Gradu Rajhenburg in Mestnega muzeja Krško ter dediščino lokalnega okolja, do različnih produktov in proizvodov iz posavskih kmetij.
Na včerajšnji predstavitvi projekta pa se je poleg družine Kunej, ki je na brestaniškem gradu odprla čokoladnico in Gostilne Šempeter, v kateri so se posvetili obujanju dediščine prehranjevanja trapistov v povezavi s sodobno kuhinjo, javnosti predstavilo tudi Sirarstvo Kranjec iz Kapel, kjer se bodo preizkusili v izdelavi slovitega sira trapista, ki bo po besedah Denisa Kranjca na prodaj predvidoma v septembru.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se