© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Salamarji o pujskih in skrivnostih salam


lokalno
Anton Hruševar
28. 11. 2018, 12.10
Posodobljeno
29. 11. 2018 · 09:00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzsalamarji__1_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_zzsalamarji (1)
_zzsalamarji__11_.jpg
Arhiv Lokalno.si
Mirjan Kulovec

V četrtek, 16. novembra, je Društvo ljubiteljev suhomesnatih dobrot v večnamenskih prostorih KS Leskovec pri Krškem izvedlo strokovno predavanje. Po pozdravnem nagovoru predsednika društva Jožeta Petkovška so predavali (nekateri tudi z video posnetki) Dušan Lipej (veterinar), Andrej Kastelic, Jože Menič in Zdenko Križnik (izdelovalec salam).

Dušan Lipej, ki dela predvsem na področju Krškega, je z video predstavitvijo predaval o prašičjih bolezni ali prašičji kugi, katera je prišla žal že na obrobje Slovenije, za njo pa zbolevajo tako domači kot divji prašiči. Sledil je Andrej Kastelic, predaval je o starih pasmah prašičev, o sodobnih pasmah, katere so bolj ali manj primerne za zakol in nadalnjo rejo, in seveda o krškopoljski pasmi. Jože Menič, ki tudi vzgaja krškopoljske prašiče, je spregovoril o hranjenju nekdaj in danes, Vinko Križnik iz Laškega pa je predstavil sam potek priprave in izdelave suhomesnatih dobrot, sušenje, zorenje …

Ob koncu se je predsednik Zveze društev salamarjev Slovenije Mirjan Kulovec predavateljem in prisotnim zahvalil za udeležbo, hkrati pa je dejal, da če se bodo še v naprej tako dogovarjali, sodelovali med sabo tako društva kot posamezniki, bo to še izboljšalo domače mesnate proizvode.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.