Salamarji o pujskih in skrivnostih salam


V četrtek, 16. novembra, je Društvo ljubiteljev suhomesnatih dobrot v večnamenskih prostorih KS Leskovec pri Krškem izvedlo strokovno predavanje. Po pozdravnem nagovoru predsednika društva Jožeta Petkovška so predavali (nekateri tudi z video posnetki) Dušan Lipej (veterinar), Andrej Kastelic, Jože Menič in Zdenko Križnik (izdelovalec salam).
Dušan Lipej, ki dela predvsem na področju Krškega, je z video predstavitvijo predaval o prašičjih bolezni ali prašičji kugi, katera je prišla žal že na obrobje Slovenije, za njo pa zbolevajo tako domači kot divji prašiči. Sledil je Andrej Kastelic, predaval je o starih pasmah prašičev, o sodobnih pasmah, katere so bolj ali manj primerne za zakol in nadalnjo rejo, in seveda o krškopoljski pasmi. Jože Menič, ki tudi vzgaja krškopoljske prašiče, je spregovoril o hranjenju nekdaj in danes, Vinko Križnik iz Laškega pa je predstavil sam potek priprave in izdelave suhomesnatih dobrot, sušenje, zorenje …
Ob koncu se je predsednik Zveze društev salamarjev Slovenije Mirjan Kulovec predavateljem in prisotnim zahvalil za udeležbo, hkrati pa je dejal, da če se bodo še v naprej tako dogovarjali, sodelovali med sabo tako društva kot posamezniki, bo to še izboljšalo domače mesnate proizvode.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se