© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Praznik domačih kolin tudi s krompirjevo klobaso


dolenjski-list
Besedilo in foto: M. L.
19. 1. 2015, 11.00
Posodobljeno
20. 01. 2015 · 07:08
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

img_1833_koline__10_.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
IMG_1833 koline (10)
img_1833_koline__1_.jpg
Nekateri od zmagovalcev ocenjevanja domačih kolin (z leve): Jože Arh, Žiga Sintič, Boštjan Sintič, Mihaela Blatnik in Silvo Vide.
img_1833_koline__22_.jpg
Peter Luštek (levo) je v imenu organizatorja zbiral napovedi o tem, koliko tehta ena od tlačenk.
img_1833_koline__31_.jpg
Miran Mecedoni, do grama natančno je uganil težo tlačenke.

V nizu festivalov in drugih prireditev, posvečenih hrani na mesni podlagi, postaja lokalno in širše vse bolj prepoznaven tudi Praznik domačih kolin v Kostanjevici na Krki. Vsakoletni dogodek je zanimiv tudi zaradi imena, ki si ga je nadel organizator: Društvo domače koline Kostanjevica na Krki.

Društvo, ki ga vodi predsednik Franc Kovačič, je v okviru tradicionalnega praznika domačih kolin zbiralo vzorce jedi za ocenjevanje, in sicer v gostilni Kmečki hram. Pobiralo je po dva kosa krvavic, pečenic in mesenk, ter ocvirke, tlačenko ali žolco in »slano« potico. V soboto, na god sv. Antona torej, pa je  v Gostilni Kmečki Hram pripravilo še degustacijo prinesenih jedi, kjer je tudi razglasilo zmagovalce.

Ocenjevalna komisija, katere predsednik je bil tudi letos Peter Verstovšek, je med vzorci vzela pod drobnogled 33 mesenk, 10 pečenic, 6 ocvirkov, 11 različnih potic in 12 tlačenk.

Ta večer so v okviru prireditve pripravili tudi tekmovanje, v katerem so udeleženci lahko ugibali, koliko tehta razstavljena tlačenka. Natančno je težo predvidel Miran Macedoni iz Šentjerneja.

Na velikem gostilniškem prostoru, ki so ga obiskovalci zasedli v celoti, se je v nekem trenutku naredila gneča okrog Jožeta Petkovška. Predsednik Društva suhomesnatih dobrot Leskovec je namreč ta večer prinesel s seboj, verjeli ali ne, krompirjevo klobaso. Receptura je deloma znana tudi javnosti, a vseh podrobnosti nastajanja te preverjeno okusne mesne dobrote, pripravljavci seveda ne povedo.

Po razpoložljivih podatkih krompirjeve klobase niso dali v uradno ocenjevanje. Nekateri obiskovalci zaradi tega že težko čakajo na Praznik domačih kolin 2016, saj se nadejajo, da bodo Petkovšek in skupina privržencev poslali krompirjeve klobase v oceno takrat.

Tokratni praznik domačih kolin je glasbeno obarval Vilko Urek.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.