FOTO: Koline, kot so bile nekoč



Društvo ljubiteljev suhomesnatih dobrot iz Leskovca pri Krškem je tudi letos izvedlo tradicionalne koline na domač način, tokrat na domačiji člana društva Milana Janežiča. Za prodajo in za ocenjevanje so tudi tokrat izdelali krvavice (iz 90 kg mase), za salame in mesene klobase so porabili približno 100 kg mase, seveda pa so izdelali tudi nekaj tlačenk (10kg mase).
Žal tudi letos ni bilo prave zime, kar pomeni (tako kot lani), da niso idealni pogoji za koline in, kot sta dejala tako predsednik društva Jože Petkovšek kot Janežič, kdor nima pravih prostorov za shranjevane, ne more imeti dobrih in kvalitetnih izdelkov. Pri letošnji zimi je problem predvsem prevelika vlaga, to pa vpliva na zorenje salam, ker dobivajo robove. Prav tako je zaradi zunanje temperature problem pri mesu, ki se da v soljenje (paco). Zaradi previsoke temperature postane meso sluzasto, neprijetnega vojna, zato tudi končni izdelek ne more biti kvaliteten. V starih časih se je lahko meso zaradi hladnih zim pustilo na podstrešju za zorenje oz. se je sušilo na zraku, danes pa to rešujejo s posebnim prostorom (manjšo hladilnico) in seveda prostorom za zorenje, kjer imajo kontrolo tako nad vlago kot zračenjem.
Za bolj pestro in veselo izdelovanje domačih mesnatih dobrot sta poskrbela muzikanta z Rake Marjan Opalk in Miran Kralj.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se