© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

FOTO: Deseta straška salamiada s špehovkami


dolenjski-list
Besedilo: R. N., fotografije: R. N., Marko Rudolf
17. 4. 2016, 11.15
Posodobljeno
18. 04. 2016 · 10:14
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

img_7799.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
IMG_7799
img_7862.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Najboljši trije na deseti straški salamiadi. (Foto: Marko Rudolf)
img_7863.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Predsednik straškega turističnega društva Pavle Vidic (Foto: Marko Rudolf)

Damjan Bizjak iz Leskovca pri Krškem je zmagovalec jubilejne, že desete, straške salamiade, ki jo je sinoči uspešno izpeljalo tukajšnje turistično društvo. Drugo mesto je osvojil Tomaž Zorc z Mirne, tretji je bil Boštjan Žagar s Trebelnega, medtem ko je četrto mesto pripadlo Pavlu Vidicu, predsedniku turističnega društva, ki je s tem osvojil tudi laskavi naziv najboljšega salamarja občine Straža.

Poleg salam so že tretje leto zapored ocenjevali tudi špehovke. Podelili so šest bronastih, tri srebrne in osem zlatih priznanj, pokal za najboljšo špehovko pa je prejel Janez Lenart.

A poudarek prireditve, katere glavni namen je poleg druženja še izboljšati kvaliteto suhomesnatih dobrot, je bilo ocenjevanje salam. Po besedah predsednika straškega turističnega društva so jih v ocenjevanje prejeli 69. »Skoraj vse so zelo dobre,« je na kratko ocenil Vidic, podrobneje pa jih je pod drobnogled vzela šestčlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali Miloš Munih, Rudi Ivančič, Mirjan Kulovec, Slavko Dragovan, Franc Hočevar in Milan Vrščaj. Tudi letos so imeli pri podeljevanju točk precej zahtevno nalogo.

»Letos je bila zrelost salam zelo dobra v primerjavi s prejšnjimi leti. Nekatere so bile celo preveč zrele in na splošno lahko rečem, da je bila kvaliteta salam zelo dobra,« je povedel Kulovec. Najbolje ocenjeni salami sta na koncu dosegli celo enako število točk, to je 51,6. »Če do tega pride, potem odloča okus. Namreč salama, ki je dobila več točk na okusu, je potem zmagovalka. Kajti okus je še vedno prva stvar pri salami, čeprav ocenjujemo tudi zunanji videz, prerez, vonj in drugo,« je pojasnil Kulovec.

Sinočnja prireditev je bila lep uvod v državno ocenjevanje salam, ki bo 14. maja prvič potekalo prav v Straži.

sala_stra.mp3

Zmagovalec straške salamiade Damjan Bizjak o zmagovalnem receptu


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.