Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 4 min.

Iz ribje gostilne v srce prekmurske kulinarike in butičnega turizma


vestnik
Oglasno sporočilo
6. 6. 2025, 08.20
Posodobljeno
12:20
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Povečali so kompleks in se usmerili tudi v poslovni turizem – Izredno priljubljena so tudi samopostrežna nedeljska kosila

lovenjakov-dvor
osebni arhiv
Lovenjakov dvor

Gostilna Lovenjak v Polani letos zaznamuje visok jubilej. Praznujejo namreč 20 let delovanja. Gostilno so prevzeli lastniki podjetja Roto Group, in sicer 1. aprila 2003 od prejšnje lastnice Fride Horvat Lovenjak, ki je zelo hvaležna in vesela, da gostilna deluje naprej. Pred njihovim prevzemom je bila gostilna zaprta dve leti in je v lokalnem okolju zelo manjkala. Lastniki podjetja Roto so namreč s poslovnimi partnerji dnevno obiskovali gostilno.

Po prevzemu so jo hitro odprli za goste, ki so ponovno odprtje gostilne prav tako pozdravili. Pavlinjekovi sicer niso bili gostinci, ampak jim je uspelo pridobiti kader iz nekdanjih hotelov, kar je pripomoglo k njihovim uspešnim začetkom. Eden največjih izzivov v začetku je bil, kako po zaprtju gostilne nazaj pridobiti sloves. A verjeli so v to, da bodo ljudje prepoznali njihovo kakovostno ponudbo in se vrnili.
Pri tem jim je znatno pomagal tudi prvi šef kuhinje Branko Časar, ki je s svojimi kuharskimi sposobnostmi in odlično kulinariko privabil mnoge goste, k prepoznavnosti pa so pripomogle tudi njegove kulinarične knjige. Začetno in pomembno prvo delo je opravila tudi prva direktorica gostilne Olga Belec, njena desna roka pa je že takrat bila Sandra Pavlinjek kot pomočnica pri administrativnih in marketinških delih, danes pa je odgovorna za prodajo in marketing za Lovenjakovega dvor.

sandra-pavlinjek
Vanesa Jaušovec
»Včasih preživimo več časa drug z drugim kot z družino,« pravi Sandra Pavlinjek, ki je pri Lovenjaku delala že kot študentka. Danes njeno delo vključuje organizacijo poslovnih dogodkov ter zaključene skupine.

Restavracija je bila vedno znana kot ribja restavracija, sloveli so predvsem po lignjih, pa tudi drugih morskih jedeh. Novim lastnikom je bilo v interesu, da to tradicijo obdržijo, vendar so dodali tudi ostale jedi. Sestavili so nove jedilne liste, zamenjali dotrajano opremo ter uredili okolico gostilne, ki je na novo dobivala tudi vse več kapacitet.

Prednjačijo ribe, igrajo pa se tudi z dalmatinskimi okusi

V svojih začetkih so večkrat pripravili kulinarične vikende, pripravljali so dneve dalmatinske in tudi srbske kuhinje, obiskovalce od blizu in daleč pa so kar pet let zabavali tudi s tem, da so organizirali Lovenjakovo noč, kjer so zmeraj nastopili znani glasbeniki. Hitro so spoznali, da k a la cart ponudbi želijo ponuditi še nekaj več. Tako si ob nedeljah še danes lahko postrežete v izredno priljubljenem samopostrežnem bifeju. Kot sami pravijo, se uvrščajo v srednji do višji rang kulinarične ponudbe, saj si želijo ostati domači in pristni. Pripravljajo domačo prekmursko kulinarko, še vedno pa stremijo k temu, da so na prvem mestu ribje jedi.
Ponosni so na tedensko dobavo svežih rib, ki jih prejemajo kar dvakrat na teden, njihovi zaposleni v kuhinji pa se konstantno izobražujejo na področju pripravljanja rib, a so izvrstni tudi pri pripravi mesnih jedi. Od začetka je njihova specialiteta svinjska ribica, flambirana s suhimi slivami, s prilogo dödoli. Kot sladica pa ne sme manjkati prekmurska gibanica s prekmurskim sladoledom, ki je pri njih ves čas na meniju, vsak teden pa ponudijo tudi novo sezonsko sladico. Posebne ponudbe imajo tudi za vikend, pripravijo jih za zaključene družbe, dvakrat letno pa pripravljajo dneve dalmatinske kuhinje in glasbe, ko želijo domačinom pričarati Dalmacijo kar sredi Prekmurja.

lovenjakov-dvor, gostilna-lovenjak
Vanesa Jaušovec
Pri njih je ves čas na meniju prekmurska gibanica s prekmurskim sladoledom, vsak teden pa ponudijo tudi novo sezonsko sladico.

Butični hotel s poslovnim turizmom

Od odprtja do danes se je v Gostilni Lovenjak spremenilo mnogo stvari – niso se samo posodobili, temveč tudi povečali kompleks. Usposobili so večnamensko dvorano, kjer potekajo nedeljska kosila, poroke in različna praznovanja. Skozi leta so kompleks preimenovali v Lovenjakov dvor, saj ni več samo gostilna. Leta 2006 so začeli graditi butični hotel, ki ima danes 34 sob. Hotel ima štiri zvezdice in je v prekmurskem butičnem slogu, vsaka soba ponazarja zgodbo štorkelj. Hotel so poimenovali Štrk, saj, odkar pomnijo domačini vasice Polana, nad njim gnezdijo štorklje. S hotelom se trudijo bolj intimno in osebno približati majhnim skupinam, družinam in individualnim gostom. Gostje lahko v sklopu hotela uporabljajo velnes, bazen, savno in jacuzzi, ki je zaenkrat namenjem samo hotelskim gostom.

lovenjakov-dvor, gostilna-lovenjak
Vanesa Jaušovec
Hotel so poimenovali Štrk, saj imajo že nekaj let na strehi gostilne gnezdo s štorkljami.

V hotelu se nahaja tudi kongresna dvorana, ki sprejme do 100 oseb, s katero so pridobili naziv poslovni hotel. Zelo so uspešni v ponudbi teambuildingov, manjših kongresov, seminarjev, ki jih imajo na tedenski ravni. Zelo zanimivi so tudi za tranzitne goste, ki si ne želijo v velike komplekse. Imajo tudi živalski vrt, ki je zelo zanimiv najmlajšim, omogočajo pa tudi kampiranje. Ob tem so tudi zelo aktivni v svoji proizvodnji, imajo namreč svojo destilarno, kjer delajo prvi prekmurski viski, konjak, različne gine in kavanjak, ki velja za najbolj priljubljeno žgano pijačo med gosti. Svojim gostom ponujajo degustacije le-teh in tudi degustacijo njihovih vin v 100 let stari vinski kleti gostilne. Posebej pa so ponosni na svojo zunanjo teraso, ob kateri raste več kot 100 let stara vinska trta sorte game. Za štefanovo izvedejo tradicionalno trgatev.
V prihodnosti sanjajo o majhnih prekmurskih butičnih termah, saj bi radi izkoristili termalno vodo, ki se nahaja pod njimi.

lovenjakov-dvor
osebni arhiv
Lovenjakov dvor

Danes je v kompleksu zaposlenih 24 oseb, večina jih je del zgodbe že od začetka. In prav ta ekipna pripadnost je tisto, kar dela Lovenjakov dvor poseben. »Včasih preživimo več časa drug z drugim kot z družino,« pravi Sandra Pavlinjek, ki je pri Lovenjaku delala že kot študentka. Danes njeno delo vključuje organizacijo poslovnih dogodkov ter zaključene skupine. »Velika zahvala gre tudi našemu direktorju in lastniku Štefanu Pavlinjeku, ki nam zaupa in nam večinoma pušča odprte roke pri delu,« sklene sogovornica.

Naročnik oglasa: Lovenjakov dvor


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.