Delu na vrtu: čas bo za sajenje krompirja
Teden za nami je bil nekoliko hladen, zdaj pa se bo delo na vrtu začelo zares. Poleg korenčka in peteršilja je po mojem mnenju najpogosteje prezgodaj posajen prav krompir.

Res pa je, da je treba zgodaj kupiti semenski material, potem pa skušati ohraniti prve kalčke. Pri teh temperaturah pa bo to težko.
Izbor sort
Čeprav je res še zgodaj za sajenje, pa je že treba pohiteti z nakupom semenskega materiala, saj se izbor sort hitro oža.
Za zdrav pridelek so nujne ustrezne sorte. Sama bi na prvo mesto pred pridelkom, celo okusom, postavila odpornost sorte.
Mogoče za začetek še to, če sadimo krompir izključno za pridelavo mladega krompirja, ki ga izkopljemo zelo hitro in ne skladiščimo, potem je seveda odpornost na drugem mestu. Običajno krompir izkopljemo, preden zboli. Ker ga ne skladiščimo, pa tudi tam ne izgubimo pridelka z gnitjem. Če pa pridelujemo tako zgodnji kakor pozni krompir za skladiščenje, potem prihaja v prvi plan zagotovo tudi odpornost.
Tako so na Kmetijskem institutu kakor vsako leto pripravili seznam sort, ki jih priporočajo za sajenje v letu 2025, med njimi pa posebej izpostavili odporne sorte, to so alouette, KIS kokra, levante, otolia in twister. Alouette je odličen krompir z rdečo lupinico in skoraj belim mesom. Je čvrst in primeren tako za kuhanje kakor pečenje. KIS kokra je slovenska sorta, rezultat slovenskega znanja, upam, da se boste odločili zanjo in jo pridelovali. Je srednje pozna sorta, ki se dobro skladišči. Gomolji so okroglo ovalni, veliki, meso je svetlo rumeno, kožica je svetlo rumena. Otolia je srednje pozna jedilna sorta z srednje velikimi, ovalnimi gomolji, rumenim mesom in svetlo kožico. Primerna za kuhanje, praženje in pečenje. Levatne je pozna sorta z visokim pridelkom. Ima ovalne, srednje velike gomolje, rumeno kožico in rumeno meso. Očesa so plitva. Dokaj dobro prenaša tudi sušo. Twister je srednje zgodnja sorta. Gomolji so okroglo ovalni, debeli. Kožica in meso sta rumene barve.
Opis ostalih sort si lahko pogledate na spletnih straneh Kmetijskega instituta Slovenije: https://www.kis.si/Domov/Priporocena_sortna_lista_za_krompir_v_letu_2025/.
Torej najprej se odločimo za sorto, ne prepuščajte tega preveč naključju, čeprav ste seveda posebej v majhnih količinah odvisni tudi od trgovcev. Tudi velikost semenskih gomoljev je pomembna za zdravje rastline, posebej, če ste pri sajenju prehitri in vas preseneti še kakšen pozen mraz. Zato naj bodo gomolji za sajenje srednje veliki, velikosti vsaj 35 mm, bolje pa še več, z nekje pet dobro razvitimi in nagnanimi očesi. Ko prinesete seme domov, ga takoj razgrnite, dajte iz vreč. Do nakaljevanja naj bo v popolnoma temnem in zelo hladnem prostoru (vendar na 2 oC).
Nakaljevanje gomoljev in sajenje
Za uspešno rast in tudi boljše zdravstveno stanje potrebuje hiter, enakomeren vznik. To pa je možno le, če je ob sajenju zemlja dovolj topla, gomolji pa nakaljeni. Zemlja naj ima vsaj 8 oC ali še več. Saj se vam na vrtu nikamor ne mudi. Posebej sort, ki jih sadite za skladiščenje, ne sadite prezgodaj, ker nima nobenega smisla. 14 dni pred sajenjem gomolje nakalite. To naredimo v svetlem in zmerno toplem prostoru. Temperature naj bodo okoli 15 oC do 18 oC. V tem primeru bodo kalčki idealni – do 1 cm dolgi, močni in čvrsti. Velja mišljenje, da lahko prve kalčke brez posledic oberemo in bo naredil nove. Drugo res velja. A vedite, da samo prvi kalčki dajo čvrsta, močna stebla, na njih pa zdrave gomolje. To pa je pogoj za dober pridelek in tudi zdrave rastline. Naslednji kalčki so šibkejši, naredijo več stebel, na njih pa sicer večje število drobnih gomoljev. Tudi odpornost teh rastlin poleti je veliko slabša. Zato poskušajte najti dovolj velike semenske gomolje.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se