© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Štajerskih lubenic s kmetije Hrga letos ne bo na trgu


tednik
Anemari Kekec
19. 7. 2025, 06.47
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Verjetno vas ni malo, ki se v vročih dneh radi osvežite s kakšno rezino hladne sočne lubenice. Vsi, ki prisegate na lokalno pridelano hrano, zagotovo poznate štajerske lubenice iz Slovenskih goric. Letos se z njimi ne boste mogli osvežiti. „Glavni vzrok so vremenske razmere,“ je povedal Alojz Herga s kmetije Herga iz Gabrnika, ki je v najboljših letinah trgu ponudila tudi 60 ton domačih in slastnih štajerskih lubenic.

AK-lubenice1.jpg
Zasebni arhiv
Tako je lubenice "zdelala" toča

Slastnih štajerskih lubenic, kot so jih leta ponujali Hergovi, letos torej ne bo. Toča jim je zadnja tri leta dobesedno vzela skoraj ves pridelek. Nekaj ga je še ostalo za lokalno prodajo in prodajo na domu.

V najboljših letinah so Hergovi pridelali tudi od 50 do 60 ton lubenic. S trgovsko verigo Spar so imeli sklenjeno pogodbo, tako da je bilo lubenice mogoče kupiti v skoraj vseh večjih Sparovih nakupovalnih centri po Sloveniji. Čeprav jih je kljub toči nekaj ostalo, jim jih ni uspelo prodati trgovcu, saj odkupujejo samo nepoškodovane. Pridelovanje lubenic je za tri redno zaposlene predstavljajo tudi precejšnji zalogaj, saj se na kmetiji ukvarjajo še z vzgojo trsnih cepljenk.

ak-lubenice2.jpg
Zasebni arhiv
Hrgovi so zaradi triletne zaporedne toče opustili pridelavo lubenic

Namesto lubenic raste koruza …

Glavni vzrok, da so se Hergovi pridelavi lubenic letos odrekli, je torej vreme, predvsem nepredvidljiva in uničujoča toča, je poudaril Alojz Herga.

S sušo bi se še na kmetiji nekako spopadli, saj imajo namakalni sistem, s točo težje. Na njivah, kjer bi lahko gojili lubenice, danes pridelujejo koruzo in druge poljščine za krmljenje živali. Zaradi namakanja težav s sušo trenutno ni.

Čeprav sočnih lubenic iz Gabrnika letos ne bo, pa Hergovi niso obupali in si puščajo še vedno odprta vrata, da jih bodo morda še kdaj pridelovali. Človek pač nikoli ne ve, kaj prinese čas.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.