Štajerski tednik
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

2. salamijada na Ptuju: Za dobro salamo mora biti dobra roba


Majda Goznik
18. 3. 2025, 15.42
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

V Qcentru je potekala že 2. Salamijada v organizaciji družbe Radio-Tednik Ptuj in Qcentra, na kateri so se zbrali izdelovalci domačih suhih salam s Ptujskega. Kulinarično-družabni dogodek je pritegnil veliko ljubiteljev domače lokalne hrane, ki so lahko pokusili odlične salame.

cg_salamijada_3.jpg
Črtomir Goznik
Na 2. Salamiadi so obiskovalci lahko pokusili odlične domače salame

Strokovna in verificirana komisija Zveze salamarjev Slovenije ni imela lahkega dela, saj so bile vse salame zelo dobre. Pohvalili so vse izdelovalce. Veliko težje je narediti salamo na naravni način kot pa v zorilnici, kjer je možno vse regulirati, temperaturo, vlažnost itd., so poudarili. Med salamami na prvih teh mestih in tudi sicer med vsemi do enajste ni bilo veliko razlik.

cg_salamijada_4.jpg
ČG
Komisija pri ocenjevanju salam

Trije najboljši so bili nagrajeni z boni v višini 100, 60 in 40 evrov, ki jih je prispeval Qcenter. Sponzorja sta bila Mesnica Fingušt in Mesarstvo Valenko. Vsi, ki so ustvarili še en lep dogodek sobotnega dopoldneva, so prejeli zahvale družbe Radio-Tednik Ptuj.

Zmagovalec 2. Salamijade Marjan Fuks iz Pristave je povedal, da je dobra salama odvisna od tega, kako kakovostne surovine si uporabil pri izdelavi. „Iz slabe robe ne more biti dobre salame. Spoštujemo tradicijo, delamo po receptu naših prednikov, ki ga prenašamo iz roda v rod in ostaja naša družinska skrivnost.“

cg_salamijada_2.jpg
ČG
Nagradna salama velikanka

Roman Kokol iz Brezovca je potrdil lanskoletno drugo mesto. Specializirali so se za izdelavo jelenovih salam. Dvakrat so bili že zlati na ocenjevanju v Gadovi peči.

„Veliko dela je treba vložiti, da dobiš kakovostno salamo, zelo smo zadovoljni s tretjo nagrado,“ pa je povedal Marcel Stojnšek (Rostbif, Kupčinji Vrh). Izdelujejo najrazličnejše vrste salam, tudi špehovko, ki je prejela zelo visoko oceno komisije. „Takšni dogodki, kot je ocenjevanje salam, so nadvse pomembni, potrebni, da se predstavijo in promovirajo domači lokalni izdelki. Dober obisk to tudi dokazuje,“ je še povedal.

V okviru letošnje 2. Salamijade so podelili še drugo salamo velikanko. Prejela jo je Darinka Babšek, ki je pravilno odgovorila na postavljeno vprašanje na Facebooku Radia Ptuj o tem, koliko je tehtala salama velikanka.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.