Znova skuhali kar 280 litrov kisle juhe
Pestro dogajanje ob 27. občinskem prazniku Trnovske vasi je enega od vrhuncev doživelo s kuhanjem kislih juh, ki je postalo že tradicija.
Prav vsaka ekipa pa je imela svojo skrivnostno sestavino za zmagovalno juho. Za menda rekordno število obiskovalcev so letos kuhali predstavniki vasi Biš, Bišečki Vrh, Črmlja, Ločič, Sovjak, Trnovska vas in Trnovski vrh.
»Pravijo, da skrivnostne sestavine ne smeš izdati. Sicer pa je tako pomembno sodelovanje, da se družimo, ne zmaga,« je bil med mešanjem juhe v kotlu skrivnosten Hugo Kramberger iz ekipe Trnovske vasi.
»Skrivnost dobre kisle juhe je kakovostna vsebina. Uporabljamo svinjsko mast ter svinjsko pleče. Pa seveda vse dodatke - od krompirja do korenčka in zelene, ki jo v juho damo samo za okus, kasneje pa jo odstranimo. Seveda so nujne še začimbe – majaron, timijan, peteršilj in velika žlica dobre volje. Nimamo nobene skrivnostne sestavine. Poskusili smo sicer že z marsičim, od nogic do želodčka. A klasika je pač klasika in se je držimo,« je bil nekoliko bolj zgovoren Izidor Hojnik iz ekipe Biša.
»Imamo zelo posebno sestavino, ki se imenuje ljubezen. Vsi ostali namreč kuhajo zaradi tekmovanja, mi pa iz ljubezni,« pa nas je ob kotlu, iz katerega je že lepo dišalo, najprej prepričeval predsednik vaške skupnosti Sovjak Sandi Ornik. Nato pa je vendarle priznal, da so se na tekmovanje kar temeljito pripravljali: »Za recepti smo sicer nekoliko poizvedovali tudi po spletu, a smo nato vse skupaj zavrgli in naredili povsem lastnega. Vsak iz ekipe je prispeval nekaj.«
Ideja za tekmovanje v kuhanju kisle juhe je sicer padla pred trinajstimi leti, vendar tekmovanja dve leti niso izvedli zaradi epidemije.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se