© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Mladi novomeški barmani
Čas branja 1 min.

Julija Štefanič, Lan Božič in Maja Smrekar na Gostinsko turističnem zboru


dolenjski-list
Vaša zgodba
11. 11. 2025, 12.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Na Brdu pri Kranju je potekal že 72. Gostinsko turistični zbor Slovenije, strokovni dogodek, ki vsako leto združuje najboljše slovenske dijake, študente in strokovnjake

gtz-slovenije-2025
SŠ za gostinstvo in turizem Novo mesto
Skupinska od leve proti desni - Lan, Julija, Maja, Robert

Med številnimi tekmovanji je posebno pozornost pritegnilo tekmovanje v pripravi mešanih pijač – koktajlov, kjer so letos izjemno uspešno nastopili dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem z dijaškim in študentskim domom Novo mesto.

Pod skrbnim mentorstvom učitelja stroke Roberta Pečariča so dijaki pokazali visoko raven strokovnega znanja, tehnične spretnosti ter izjemno mero ustvarjalnosti in profesionalnosti. Čeprav so bili edini dijaki med študenti, so se z zrelim pristopom in suverenim nastopom enakovredno kosali s konkurenco in s svojimi dosežki navdušili ocenjevalno komisijo.

Najvišje priznanje je prejela Julija Štefanič, ki je osvojila zlato priznanje, v skupnem seštevku pa dosegla odlično tretje mesto v Sloveniji, za kar je prejela bronasto medaljo. S tem se je Julija uvrstila med najboljše mlade barmanke. Ob tem velja poudariti, da je Julija letos uspešno zastopala šolo tudi na mednarodnem tekmovanju GATUS v Črni gori, kjer je s svojo avtorsko mešano pijačo osvojila zlato medaljo.

Lan Božič in Maja Smrekar sta z odličnim nastopom prejela srebrni priznanji in tako potrdila visoko raven znanja, ki ga dijaki pridobivajo v programu šole.

gtz-slovenije-2025
SŠ za gostinstvo in turizem Novo mesto
GTZ Slovenije 2025

Tekmovanje je obsegalo tri zahtevne preizkuse: pisni test za preverjanje strokovnega znanja, pripravo izžrebanega klasičnega koktajla, kjer se ocenjujeta natančnost in tehnika, ter pripravo lastne avtorske kreacije, ki je zahtevala domišljijo, osebni pečat in poznavanje trendov sodobne barske kulture.

Preberite še

Mentor Robert Pečarič je ob tem poudaril, da so rezultati dijakov dokaz njihovega trdega dela, vztrajnosti in navdušenja nad stroko: »Ponosni smo na to, da naši dijaki s svojim znanjem in odnosom do dela kažejo, kako močna je tradicija gostinsko-turističnega izobraževanja v Novem mestu. Njihov uspeh je tudi spodbuda za prihodnje generacije, da pogumno sledijo svojim sanjam.«

gtz-slovenije-2025
SŠ za gostinstvo in turizem Novo mesto
GTZ Slovenije 2025

Za uspeh dijakov gre zahvala tudi vodstvu šole, predvsem ravnateljici Martini Kralj, ki s podporo in razumevanjem omogoča sodelovanje na tovrstnih strokovnih tekmovanjih. Zahvala velja tudi staršem za vzpodbudo in predsedniku Društva barmanov Slovenije gospodu Roku Dobnikarju z ekipo, ki mlade tekmovalce bodrijo in jim stojijo ob strani.

Novomeški dijaki so z odličnim nastopom dokazali, da so znanje, inovativnost in strast tiste vrednote, ki poganjajo slovensko gostinstvo in turizem naprej.

Dober mix – in še boljša prihodnost!

Mentor: Robert Pečarič

E-novice · Dolenjska

Svet24

Prijavite se na e-novice in bodite vedno na tekočem z novicami, dogodki in zgodbami iz vašega okolja.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.