Med in mleko: V šolah in vrtcih danes tradicionalni slovenski zajtrk
V okviru tedna slovenske hrane, ki se je začel v ponedeljek, so danes v vrtcih in šolah postregli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom.
Letos nosi slogan Moja izbira je slovenska hrana, sestavljajo pa ga kruh, mleko, maslo, med in jabolko ali drugo slovensko sveže ali suho sadja brez dodanega sladkorja. Na pobudo Čebelarske zveze Slovenije poteka vsak tretji petek v novembru od leta 2011, posvečen pa je ozaveščanju lokalno pridelane hrane, zdravega načina življenja in prehrane ter nenazadnje tudi kulturne dediščine.
Lani so ga po podatkih Statističnega urada RS postregli več kot 278.000 otrokom v vrtcih in šolah.
Tradicionalni slovenski zajtrk je tudi osrednji dogodek tedna slovenske hrane, ki ga obeležujemo tretji teden v novembru in letos poteka drugič. Ta spodbuja k ponovnemu odkrivanju bogate tradicije domačih jedi, prednosti lokalno pridelane hrane, bolj trajnostnim in zdravim prehranjevalnim navadam ter opozarja na pomen uspešnega delovanja celotne agroživilske verige.
Praznik zdravja, narave in slovenske tradicije
Zjutraj smo obiskali osnovno šolo in vrtec Otočec, kjer so se otroci in učenci družili ob skupnem zajtrku, ki je bil po besedah organizatorke prehrane Urše Zupančič praznik zdravja, narave in slovenske tradicije. Dan in tudi celoten teden pa so obogatili s pestro paleto ustvarjalnih, poučnih in zabavnih dejavnosti, ki so jih učitelji, kuharice in vzgojiteljice izvedli skupaj z učenci in najmlajšimi v vrtcu.
»Učenci so se preko različnih aktivnostih posvetili tako čebelam kot lokalni prehrani, kulturi prehranjevanja in pomenu ohranjanja narave. Izdelovali so obročke za prtičke iz plutovinastih zamaškov, pripravljali pogrinjke, risali so čebelnjak, izdelovali čebelice in likovne izdelke na temo sadja, pripravili igro Tradicionalni slovenski zajtrk in plesali Zum zum.
Izdelali so razredne kuharice, si ogledali oddaje o čebelah, slovenskem zajtrku in pomembnosti lokalne hrane, se pogovarjali o kulturi prehranjevanja, bontonu pri mizi, tradicionalnih slovenskih jedeh, zavrženi hrani in načelu od zrna do kruha, sestavljali zdrave jedilnike, obiskali kmetijo Pleško, snemali reklamne posnetke in pripravljali plakate o lokalni hrani …« nekaj dejavnosti oriše Zupančič.
V duhu tedna slovenske kulinarike so vsak dan pri kosilu imeli eno tradicionalno slovensko jed ter tako spoznavali bogastvo in raznolikost kulinarične dediščine. Med drugim so šolske kuharice pripravile ajdove in sirove štruklje, primorsko rižoto z morskimi sadeži, krvavice, pečenice, zelje, žgance, pohorski lonec, pohorsko gibanico in belokranjsko pogačo.
Poudarek letošnjega projekta pa je bil tudi na sodelovanju, učenci so med drugim pomagali v jedilnici in mlajšim pri razumevanju kulture prehranjevanja ter v skupinah so pripravili Kahoot kvize in jih vodili za vrstnike, še doda Urša Zupančič.
E-novice · Dolenjska
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se