Koline pri Meničevih po starih običajih





Po stari šegi je v mrzli in zasneženi soboti, 9. januarja, Društvo ljubiteljev suhomesnatih dobrot iz Leskovca pri Krškem na vzorno urejeni kmetiji zakoncev Jožeta in Milene Menič v Malem Podlogu izvedlo koline po starih običajih. Izkušenemu glavnemu mesarju Ivanu Prahu iz Kostanjevice na Krki je pomagalo kakih 40 članov društva, ki ga vodi Jože Petkovšek. Svoj prispevek so dodale tudi članice aktiva kmečkih žena Krško polje z razstavo kruhov in peke ob kolinah.
Zbrane je na kmetiji ob 7. uri pričakala dobrodošlica: v žganje namočene plave slive, pečeni orehovi štrukeljčki, sirov in jabolčni štrudel (zavitek), prestice in drobno pecivo s suhim sadjem. Velik društveni transparent z znakom (klobaso) in napisom v sredini, sv. Antonom Puščavnikom na levi in stolpom leskovškega gradu Šrajbarski turn na desni pa je opozarjal, da se ta dan na kmetiji dogaja to, kar vsak prašičjerejec z radostjo pričakuje - koline. Ko je po natančnem vbodu z nožem svinja obmirovala in je tehtnica pokazala 160 kg, so jo na tragah prenesli v banjo za šopanje, jo posuli s kolofonijo, počakali kakih 10 minut, jo oblili z vrelo vodo in začeli šopati. Dvojica mož je z obema rokama križno vlekla podstavljeni verigi od repa proti glavi, potem svinjo obrnila in postopek nadaljevala še na obeh bočnih straneh. Trije so strgali z ročkami na pregibih, parkljih, okoli seskov, rilca, repa ... , gospodar Jože pa je na vso moč nalagal suha bukova polena, da se je v svinjskem kotlu voda dovolj hitro ogrevala. Umito z vročo in mrzlo vodo ter obrisano so prestavili na mesarsko mizo, štirje pomočniki so jo držali vsak za svoj parkelj. Mesar Ivan je med prednjima nogama z ostrim nožem v kožo zarezal križ, potem pa zelo spretno odrezal glavo, ki je imela v rilcu zapičen kavelj, da jo je pomočnik lahko prestregel. 'Romala' je v kotel, da bo kasneje glavna sestavina krvavic.
Razkosanje od leve zadnje krače do zadnjega kosa, ki je ostal na mizi - trikot oblikovanega zajca - je pokazalo veliko mesarjevo spretnost, društvu pa bodo kosi po dodatni obdelavi omogočali sodelovanje na razstavah, srečanjih, ocenjevanjih in drugih širjenjih te tradicionalne slovenske gospodarske in ljubiteljske zimske dejavnosti.
Mesarju so pomagali predvsem možje, ki to delo opravijo tudi na svojih domačijah: Ladi Arh, Damjan Bizjak, Vito Božič, Jože Menič, Branko Salmič, Aleš Žagar, Aleš Podbršček in ostali. Med tem so članice aktiva kmečkih žena Krško polje v posebnem prostoru uredile razstavo kruhov (kruh z vinskim kamnom, čebulni kruh, zmesni kruh, brezglutenski ajdov kruh z orehi, pšenični kruh s sezamom, fokača), kolačev (pletenica s ptički za mesarje, bizeljski ajdov kolač, krompirjeva potica s cvrtjem in ocvirki), za sprotni prigrizek pa slane palčke in sezamove rogljičke. Ob razstavnih mizah smo zasledili: Milico Jeler, Ano Baznik, domačo gospodinjo Mileno Menič, Miro Olovec, Verico Rep, Zdenko Simončič in Jožico Žibert. Poskrbele so tudi za izdatno malico: kislo zelje s fižolom, kranjsko klobaso in raznovrstne kruhe.
Delo se je nadaljevalo s pripravo slanine - odstranjevanje kože od slanine, razrez slanine in ločevanje za tri namene: za mast in ocvirke, za klobase in salame, za tlačenko v črevesu; izdelavo pečenic pod vodstvom Milana Janežiča, izdelavo krvavic, priprava raznih kosov mesa za nadaljnjo obdelavo.
Za krepčilo so bili lončki kuhanega vina, ocvirkova potica, cviček, sirova potica . in seveda kosilo. Skrbno in predano je od začetka do zaključka delalo okoli štirideset moških in žena, zato je bilo njihovo veselje na koncu iskreno, povezano in kljub utrujenosti razigrano, saj ga je krepila še izdatna zaključna pojedina. Za popestritev dogodka so sen nam pridružili tudi Bučenski ramplači z nekaj odigranimi in zapetimi pesmi.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se