Dolenjski list
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Rast kakovosti
Čas branja 3 min.

21. ocenjevanje v Petrovi vasi: Špeh, salama, vino in kruh


M. Glavonjić
27. 3. 2025, 08.40
Posodobljeno
11:34
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Prostovoljno gasilsko društvo Petrova vas, ki bo prihodnje leto obhajalo sto let od ustanovitve, je pred 21 leti začelo ocenjevanje salam in špeha. Pozneje so temu dodali še ocenjevanje kruha in vina.

Ivan Ivec in Stane Verdnik
M. G.
Ivan Ivec in Stane Verdnik ob mesnatih dobrotah

Ta tradicionalni dogodek se je skozi leta razvil in vsakič privabi številne ljubitelje domačih izdelkov ter strokovnjake za ocenjevanje kakovosti. In seveda tudi jedce in pivce – tako kot v soboto na sklepnem dogodku v zgornji dvorani gasilskega doma, ki so ga sezidali pred manj kot 40 leti.

Posebnost letošnje prireditve je bila opazna rast kakovosti ocenjenih izdelkov, kar potrjuje, da tekmovalci vsako leto upoštevajo nasvete strokovnjakov. Komisija je poudarila natančnost pri izdelavi salam, skrbno izbiro sestavin pri kruhu ter prefinjenost okusov pri vinih. Prav tako so opozorili na pomembnost pravilnega shranjevanja mesnih izdelkov in kletarjenja.

V kategoriji salam je slavila sušena salama iz svinjskega mesa, ki je komisijo prepričala z uravnoteženim okusom in s primerno strukturo. Pri špehu je najboljšo oceno prejela tanka, lepo prepredena rezina s pravšnjim razmerjem med maščobo in mesom. Ocenjevanje kruha je razkrilo vrhunsko pripravljene hlebce z naravno fermentacijo, pri čemer so ocenjevalci še posebej pohvalili hrustljavo skorjo in mehko sredico. Med vini pa so največ pohval požele sorte, ki so navdušile s svojo aromatičnostjo in harmonično kislino.

kru.jpg
M. G.
Pomagale so tudi mlade gasilke.

»Dolga leta smo po naših vaseh zimski čas krajšali s pripravami na pustovanje, ki je sčasoma potihnilo. Nekega večera, seveda ob kozarčku, malo pred jožefovim, je med tovarišijo padla ideja, da bi se lahko še naprej povezovali ob kulinaričnih dobrotah. Mesnatim in vinskim pridelkom so se pozneje pridružile še naše ženske s kruhom,« se začetkov pred 21 leti spominja Stane Verdnik, aktualni predsednik Konjerejskega društva Semič, ki je PGD Petrova vas vodil kar 17 let. Mimogrede je še dodal, da je njihovo ocenjevanje gotovo najstarejše pri nas, čeprav je bilo po radijskih valovih slišati, da se s tem radi pohvalijo v Posavju, kjer imajo prireditev s tem nazivom malo več kot deset let.

»To pa ni res,« poudarja Stane, ki je na to dolgoletno tradicijo v črnomaljskem delu Bele krajine še kako ponosen. Kot vsako leto je tudi tokrat škarje in platno pri pripravi ocenjevanja prevzel prvi mož domačega gasilskega društva s svojo ekipo. »Je že od nekdaj tako, da pri vseh obvezah delujemo kot usklajeno moštvo. Vaščani in okoličani vedo, da je ocenjevanje domačih izdelkov na jožefovo po svoje tudi tekmovanje, mogoče celo prestiž. In se odzovejo. Tokrat je strokovna dvajsetčlanska komisija ocenila 27 vzorcev različnih vin, 13 kruhov, 16 slanin in 14 salam. Medtem ko je število suhomesnatih izdelkov in kruha na ocenjevanju vsako leto približno enako, pa nas žalosti, da je vse manj vin. Svoj čas smo imeli več kot 90 vzorcev. Vsi se strinjamo, da je to posledica krčenja vinogradnih površin in posledično manjšega interesa mlajših, da bi prevzeli tradicijo prednikov,« je številke razkril Gregor Rožič, predsednik PGD Petrova vas.

Ivan Ivec, upokojeni mesar iz Črnomlja, je medtem svetoval, da se najboljše domače salame izdelujejo oktobra, do ocenjevanja ob koncu marca pa zorijo. »Na začetku ocenjevanja je bilo veliko salam votlih in močno oksidiranih, nekatere je napadla zelena plesen. Tokrat pa ni bila izločena nobena,« je Ivan pohvalil kakovost salam in tudi slanine. Z besedami pohvale pri ocenjevanju kruha ni skoparila niti Sonja Škof, predsednica komisije iz Črešnjevca pri Semiču.

kru5.jpg
M. G.
Najboljši kruh je spekla Jana Jurjevič, desno ob njej je Sonja Škof.

Rezultati

V kategoriji vin so zlato priznanje prejeli Klet Konda iz Srednje vasi za vino belokranjsko belo, Janez Hozner (Petrova vas) za beli pinot, Kmetija Absec (Mihelja vas) za chardonnay, Družina Plut (Lokve) za laški rizling, Družina Verdnik (Ručetna vas) za muscaris, Anton Weis (Črnomelj) za renski rizling, Družina Plut (Lokve) za sauvignon, Mirko Vraničar (Črnomelj) za zvrstno vino, Kmetija Absec (Mihelja vas) za metliško črnino in Jože Plut (Ručetna vas) za modro frankinjo. Najboljši kruh je spekla Jana Jurjevčič iz Gradca, najboljšo slanino je pridelal Rok Cvitkovič iz Tribuč, najboljšo salamo pa Jože Stariha iz Črnomlja.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.