Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Zmagale novomeške Jagodke, Škocjanski krapi in krmeljski Knapci


dolenjski-list
M. M.
17. 4. 2013, 11.35
Posodobljeno
03. 05. 2013 · 07:06
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

polfinale_11.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
polfinale_14.jpg
Arhiv Dolenjskega lista

Včeraj je bilo v gostilni Pečarič na Vrhovcih drugo polfinalno srečanje oz. tekmovanje v obujanju slovenske kulinarične dediščine, na katerem so se med zmagovalce uvrstili mladi kuharji iz Novega mesta, Škocjana in Krmelja. 12 skupin gorenjske in dolenjske regije je sicer pokazalo izjemen talent kulinaričnega ustvarjanja, vneme ali želje po nadgradnji znanja, črpanja informacij o zgodovini, običajih, ki so spremljali vzroke priprave posameznih jedi.

Kot so sporočili organizatorji, je bilo na tekmovanju izvrstno vzdušje, dišalo je daleč naokoli po praženem krompirju, grenadrimaršu ali budlu, žlikrofih, puhli ali krompirjevih štrukljih z drobnjakom. Občudovali so izdelke s sladkovodnimi ribami, kot so bili zlatovčica v slanini ali krap v omaki, file postrvi v plaščku, z orehi ali izjemno mešanico začimb, ribji paprikaš in mnogo drugih dobrot in kanapejev. Otroci so z veliko pomočjo svojih mentorjev nadgradili znanje tudi na področju dekoracije krožnika oz. jedi in so pripravili izjemne kulinarične skulpture, odličnega okusa in zavite v zgodbo zgodovine.

Strokovno žirijo so sestavljali Janez Bratovž, mentor in veliki Chef, ki sicer ustvarja v Restavraciji JB, Stane Omerzu, mentor in izjemen poznavalec rib, Miha Femec, strokovnjak na področju cateringa in kulinarični estet, ki deluje v Gostinstvu Femec, Jure Pečarič, lastnik gostilne Pečarič in gostitelj, ter Anka Peljhan, organizatorka projekta.

V finale so se uvrstile naslednje skupine:

•Jagodke, OŠ Drska Novo mesto, ki so pripravile krapa v omaki in tovorno potico;

•Škocjanske krape, OŠ Frana Metelka Škocjan, ki so pripravili krapov paprikaš in škocjanske žgance;

•Knapec, OŠ Krmelj, ki so pripravili file postrvi na krompirjevo – špinačni posteljici in zaroštan močnik;

•Šefla, OŠ Toneta Čufarja Jesenice, ki so pripravili gorenjski tris (grenadirmarš, plazke in kolerabčnik) in postrv Valentina Vodnika;

•Škrte čebelice, OŠ A.T. Linharta Radovljica, ki so pripravile: zlatovčico v slanini in ajdove krape

V petek, 19. aprila, sledi še tretje polfinalno srečanje na Radgonskem sejmu Natura, kjer se bo pomerilo 14 tekmovalnih skupin Zasavja, savinjske doline, Podravja in Pomurja.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.