Zdravje

Vse skrivnosti čudežne aloe vere

M. D. / Bodi zdrava
10. 9. 2024, 17.00
Deli članek:

Aloe vera se pogosto uporablja v kozmetičnih izdelkih, saj naj bi poskrbela za lepo kožo. Zakaj je ta rastlinski izvleček znan kot sredstvo za krepitev kože, zakaj naj bi pomagal v boju proti staranju kože in kakšne sestavine vsebuje ta čudežna puščavska lilija?

Dreamstime
Aloe vera

Kaj je aloe vera?

Aloe vera je zdravilna rastlina, ki se že stoletja uporablja v medicini in kozmetiki. Raste kot sukulenta na območjih, kjer prevladujeta vročina in suša, na primer v Sredozemlju. Njeni debeli listi vsebujejo gel, sestavljen iz vode in drugih dragocenih sestavin. Že stari Egipčani so jo uporabljali za nego kože, zdravljenje poškodb in blaženje sončnih opeklin. Imenovali so jo »rastlina nesmrtnosti«, nanjo pa se je pri svoji lepotni negi zanašala tudi Kleopatra.

Sukulenta, znana tudi kot puščavska lilija, za rast potrebuje zelo malo vode, saj vsako kapljico shrani v svojih debelih listih. Njihovo dragoceno vsebino varujeta trdna ovojnica in bodičasta konica. Da bi prišli do gela aloe vere v njenih listih, jih je treba odrezati in vzdolžno odpreti. Gel lahko iz odprtih listov postrgamo z žlico in ga uporabimo po želji.

dreamstime
aloe vera

Gel aloe vere

Aloe vera ima lahko antibakterijske, protivirusne in protiglivične učinke. Njen gel vsebuje več kot 200 različnih sestavin, med katerimi so vitamini, encimi in minerali. Najpomembnejša aktivna sestavina gela je sladkorna molekula acemanan, ki krepi celično membrano in poskrbi za večjo odpornost proti bakterijam in virusom.

Vitamini v aloe veri

Aloe vera vsebuje vitamine A, C in E, vitamine B 1, 2, 3, 6 in 12 ter folno kislino. Vitamini A, C in E spodbujajo obnovo celic. Aloe vera zato kožo oskrbuje s pomembnimi hranilnimi snovmi in ji pomaga pri obnavljanju. Vitamini imajo tudi antioksidativni učinek.

Encimi v aloe veri

Bodeča rastlina ima osem encimov, vključno z bradikinazo, fosfati in amilazo. Ti imajo uravnalni in protivnetni učinek. Zaradi encima bradikinaze lahko aloe vera pomaga ublažiti vnetja, ki se kažejo kot rdečica in oteklina. Drugi encimi so koristni za prebavo, saj podpirajo razgradnjo sladkorja in maščob v telesu.

Minerali v aloe veri

Aloe vera vsebuje tudi pomembne snovi, kot so kalcij, železo, kalij in cink, ki so ključne za presnovo encimov in celic ter lahko podpirajo mehanizme obnove kože. Minerali in elementi v sledovih so bistveni za delovanje encimov in vitaminov.

iStock
Aloe vera

Sredstvo za krepitev kože

Aloe vera v obliki krem, losjonov za telo in hladilnih gelov je lahko še posebej koristna za suho ali obremenjeno kožo, saj njene sestavine pozitivno vplivajo na obnavljanje celic in proizvodnjo kolagena. Izdelki za nego z aloe vero kožo osvežijo ter jo naredijo mehko in voljno. Posledica dolgotrajne uporabe kozmetičnih izdelkov z aloe vero je bolj sveža in na videz mlajša koža.

Proti sončnim opeklinam

Zaradi svojih hladilnih in vlažilnih lastnosti je aloe vera prva pomoč pri blaženju sončnih opeklin. Po čezmernem sončenju aloe vera kožo pomiri in ji zagotavlja zadostno hidracijo. Deluje protivnetno in spodbuja obnavljanje poškodovanih celic. Gel aloe vere lahko uporabite tudi kot obrazno masko: preprosto nanesite tanko plast gela in ga pustite delovati približno deset minut.

Dreamstime

Proti staranju kože

Če kožo obraza redno negujete, jo dovolj vlažite in varujete pred sončno svetlobo, imate najboljše možnosti za »lepo staranje«. Pri tem vam lahko pomagajo številne antioksidativne vitalne snovi in encimi v aloe veri, ki delujejo proti tako imenovanim prostim radikalom in tako pomagajo zaščititi celice.

Izdelki iz aloe vere pa ne poskrbijo za izjeme rezultate le pri negi obraza: losjoni za telo in kreme za kožo z gelom aloe vere lahko spodbujajo prekrvitev vezivnega tkiva. Aloe vera naj bi učinkovala tudi pri obnavljanju celic, prav tako pa naj bi spodbujala elastičnosti, kar je pomemben dejavnik pri preprečevanju celulita oz. preprosto poskrbi za bolj čvrsto in gladko kožo na nogah, zadnjici in bokih.

Uporabni lepotni nasveti

- negovalno olje za telo:

Morda imate na okenski polici rastlino aloe vere? Odrežite list in odstranite gel aloe vere. Zmešajte ga s svojim najljubšim oljem za telo in dobili boste čudovito negovalno olje.

Maska in piling za obraz iz aloe vere: zmešajte gel aloe vere, jojobino olje, malo kurkume v prahu (za kožo s pegami) in moko iz čičerke za piling, da dobite enakomerno zmes. Nanesite na kožo obraza in pustite učinkovati nekaj minut. Nato masko previdno odstranite s krpo. Ne spirajte z vodo, da hranljive sestavine aloe vere ostanejo na koži.

Vlažilni gel za britje z gelom aloe vere: pred britjem gel iz listov preprosto nanesite neposredno na kožo. Aloe vera preprečuje razdraženost kože in nastanek rdečice ali brazgotin.

Utrujene oči: nanesite gel na vatne blazinice in jih položite na utrujene oči – dosegli boste čudovito osvežitev.
Gel za trepalnice in obrvi: zmešajte gel aloe vere z nekaj kapljicami ricinusovega olja, nanesite in pustite učinkovati čez noč.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je posebna izdaja revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!



Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste