Špizza 2025

Odprto državno prvenstvo Naj picopek Slovenije 2025

Zoran Triglav
17. 12. 2024, 10.35
Posodobljeno: 17. 12. 2024, 10.48
Deli članek:

Ste mojster v pripravi pice ali poklicni picopek? Prijavite se na državno prvenstvo, ki bo 30. januarja!

Enchpro Loka
Zoran Klarič iz grosupeljske picerije Antica je odprl tekmovanje Naj picopek Slovenije 2024.

V četrtek, 30. januarja, bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekalo že 12. odprto državno prvenstvo Naj picopek Slovenije. V okviru 18. Sejmov okusov GASTexpo bo prvenstvo potekalo v organizaciji Sekcije picopekov Slovenije, v sodelovanju s kulinaričnim portalom Dober tek in našo kampanjo Špizza - naj picerija Slovenije. Medijski pokrovitelj prvenstva je Media24.

Enchpro Loka
Jan Lever iz picerije Pri Zotlarju, drugouvrščeni na državnem prvenstvu Naj picopek Slovenije 2024, s svojo mojstrovino

Dogajanje, tesno povezano s pico, bo potekalo kar štiri dni, od srede do sobote. Prvi dan bo namenjen znanim obrazom oziroma medijskim osebnostim, ki bodo pokazale svoje veščine v pripravi pice. Osrednje dogajanje, torej prvenstvo picopekov, bo na sporedu ves četrtek. V petek bo dan, namenjen pici in sponzorjem prireditve, v soboto pa bodo potekale delavnice in šola pice. 

Špizza -Naj picopek Slovenije
Zmagovalec tekmovanja Jaka Valenčič ob svoji margeriti.

Na 11. prvenstvu, ki je minilo 1. februarja 2024, se je za odličje potegovalo 22 mojstrov iz vse države. Nekateri, med njimi tudi zmagovalec, so žirijo prepričali s čim bolj preprostim, a vrhunskim mojstrskim izdelkom, mnogi pa tudi s kreativnimi mojstrovinami s pridihom lokalnega značaja.

Špizza -Naj picopek Slovenije
V napetem pričakovanju

Mednarodna žirija, ki je na preteklem prvenstvu točkovala tako delo nastopajočih kot končne izdelke, je bila sestavljena iz kulinaričnih poznavalcev in strokovnjakov. Urška Petelin, Primož Dolničar, Noah Charney, Marin Vanjak, Jan Butolen in nadzorni član Dušan Veršec. Kdo bo v žiriji tokrat, bo zaradi preprečevanja korupcije do dneva prvenstva skrivnost.

Špizza -Naj picopek Slovenije
Najbolje uvrščeni skupaj z Brinom Rekarjem, najmlajšim mojstrom.

Pravilnik prvenstva Naj picopek Slovenije 2025

1. Državno prvenstvo v pripravi pice Naj picopek Slovenije 2025 organizira Sekcija picopekov Slovenije, ki deluje v okviru Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Prvenstvo poteka v sodelovanju s kampanjo Špizza na spletnem portalu Dober tek.

2. Na prvenstvu lahko sodelujejo vsi picopeki, ki pripadajo kateremu koli združenju ali sodelujejo osebno ali v imenu svoje picerije ali podjetja. Starost vsakega tekmovalca je omejena na dopolnjenih najmanj 16 let. Prijavljeni tekmovalec ne sme sodelovati v korist sponzorskih podjetij na dan tekmovanja ali na območju dogodka.

3. Prijave na tekmovanje so odprte do zapolnitve razpoložljivih mest. Prijava šteje za veljavno, ko je poravnana prijavnina in ko je izpolnjena prijavnica prejeta na e-naslovu rekar.ales@gmail.com.

Prijavnino, ki znaša 59,90 EUR (49,10 EUR + DDV) je treba poravnati najpozneje 29. januarja 2025 na transakcijski račun Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije SI56 0400 0027 7917 648 (odprt pri OTP banki, d. d.).

Prijavnica je dostopna na spletnih straneh www.kuharjislovenije.si, www.gast.si, dobertek.svet24.si/spizza, in na FB strani Sekcije picopekov Slovenije.

4. Vsi udeleženci morajo biti 30. januarja 2025 ob 10.00 prisotni na sejmu GASTexpo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani,sicer bodo diskvalificirani brez vračila kotizacije. Javiti se morajo osebju na stojnici, da preverijo prijavo, potrdijo osebne podatke in izžrebajo svojo zaporedno številko tekmovalca.

5. Vsak tekmovalec od organizatorja prejme sponzorsko majico s kratkimi rokavi in predpasnik, ki ju mora imeti na sebi ves čas svojega nastopa na tekmovanju. V času, ko ne nastopa, lahko nosi uniformo svojega združenja, skupine ali lokala, vendar ne sme nositi komercialnih oznak ali logotipov podjetij, ki niso sponzorji tekmovanja.

shutterstock_1711946701_1115x560_acf_cropped

Dober Tek

NAGRADNI KVIZ: Kaj veste o kvasu?

6. Obvezno je tekmovati v primernih in čistih delovnih oblačilih in obutvi, ki poleg sponzorske majice in predpasnika vključujejo pokrivalo za glavo, hlače in obutev. Prepovedano je nositi nakit, kot je zapestnica ali ura. Priporočljiva je uporaba rokavic. Sodnik bo preveril spoštovanje pravil, nespoštovanje pa bo kaznovano z odbijanjem točk:

Odsotnost pokrivala za glavo: –10 točk

Nepopolna ali umazana oblačila: –10 točk

Nakit (zapestnica ali ura): –10 točk

7. Tekmovanje bo potekalo na električni peči najvišje kakovosti. Vsak tekmovalec se prosto odloča o načinu priprave pice in slogu: klasika, napolitana, romana … Pogoj je, da je pica okrogla. Izključene so sladke pice, pinse, panuozzi in calzoni. Pice bo ocenjevala strokovna žirija glede na pravilno zapečenost, kakovost testa in skladnost okusov. Sodnik ob peči bo ocenil potek priprave.

8. Vsak tekmovalec je odgovoren za svoje testo, ki ga prinese s sabo. Na mestu tekmovanja bodo na voljo loparji za pico ter lopatke za testo. Preostale pripomočke, kot sta denimo dva krožnika za predstavitev obeh pic, si vsak tekmovalec prinese sam. Tekmovalci so dolžni po tekmovanju očistiti svoj prostor, nespoštovanje tega pravila se kaznuje z diskvalifikacijo.

9. Po znaku sodnika ob peči bo imel vsak tekmovalec 15 minut časa. V tem času bo pripravil, spekel in predstavil dve pici, eno margerito in eno po lastni izbiri.

10. Vsak tekmovalec bo za prvo pico, margerito, vse sestavine razen testa dobil na tekmovalnem mestu, in sicer: paradižnikovo pulpo, paradižnikove pelate, mocarelo, suho baziliko, suhi origano, ostro moko.

Za drugo pico, ki jo pripravi po lastnem izboru, ima vsak tekmovalec poleg testa s seboj še vse druge sestavine. Če želi tekmovalec tudi za drugo pico pripraviti margerito, mora biti ta pripravljena izključno z lastnimi sestavinami.

11. Vsako pico posebej bo takoj po dokončanju na krožniku predstavil žiriji (kako je pripravil testo, katere sestavine je uporabil za oblogo …). Pico mora predstaviti celo, nato pa jo narezati in ponuditi žiriji na okušanje.

Žiriji je poleg pice prepovedano ponuditi kar koli drugega, kar bi lahko štelo kot podkupnina, sicer sledi diskvalifikacija.

12. Najdaljši čas za pripravo in predstavitev obeh pic je 15 minut. Prekoračitev časa bo kaznovana: • 1 minuta: –15 točk • do 2 minuti: –25 točk • nad 2 minuti: –50 točk

13. Žirija bo ocenila vsako pico v treh kategorijah, skupno število točk bo povprečje ocen vseh žirantov: • pravilna zapečenost (od 1 do 100 točk), • kakovost testa (od 1 do 100 točk), • skladnost okusov (od 1 do 100 točk). Sodnik ob peči bo z od 1 do 100 točk ocenil potek priprave vsake pice.

Skupni seštevek točk za obe pici določa uvrstitev tekmovalca. Najvišje možno število točk je 800.

14. Razglasili bomo pet najboljših picopekov po doseženem skupnem številu točk. Prvi trije dobijo nagrade, preostali priznanja. Rezultati bodo na voljo na spletnih straneh www.kuharjislovenije.si, www.gast.si, dobertek.svet24.si/spizza, in na FB strani Sekcije picopekov Slovenije.

15. Organizator ne prevzema odgovornosti za kakršno koli škodo, ki jo lahko povzročijo ali utrpijo tekmovalci med potekom tekmovanja.

16. Organizator si pridržuje pravice do objave vseh fotografij, videoposnetkov in drugih materialov, povezanih s tekmovanjem, v medijih, brez obveznosti do tekmovalcev.

17. Organizator si pridržuje pravico do spremembe pravil izključno za namene izboljšanja poteka tekmovanja. O morebitnih spremembah bo vsak prijavljeni tekmovalec pravočasno obveščen.

Zoran Triglav
Prijavnica

Zanimivosti

ječmen
Hrana za zdravje

Ješprenj za nasitne jedi na žlico, kremaste rižote, preproste zajtrke

zamrznjeno vetrobransko steklo, šipe
Pod ničlo

Nič več zamujanja zaradi zamrznjenega avtomobila

potice
Izbor za naj potico

(Foto) Na Ptuju pekli praznične potice z duhom dobrodelnosti

Dvig stebrov Pivka Ilirska Bistrica-17
Energetika

Prenosno in distribucijsko omrežje čaka zgodovinski investicijski cikel

kitajska-gorovje-sam
Nov trend

Kitajski "soplezalci": Nenavaden razcvet nove industrije

newsletter
Zanimivosti

Nazdravljamo izbiri v najbolj bleščečem obdobju leta